MEDICINA

Tö­re­de­zett a hajad vége? Így te­he­ted gyor­san rendbe

Ki­lenc hasz­nos ötlet. De miért is olyan fon­tos a rend­sze­res haj­vá­gás?

A rossz hír az, hogy a tönkrement hajat nem lehet sem meggyógyítani, sem az állapotát visszafordítani.Jó hír viszont, hogy van rá megoldás, hogy puha tapintásúvá és fényesebbé tedd. A hogyan előtt nézzük, mi a magyarázat az első állításra.

A HAJ

A haj nem élő anyag, nem rendelkezik regeneráló képességgel. Nincs összeköttetésben az idegrendszerrel, nem áramlik benne vér, így ott nem történhet sejtregeneráció sem.

Száraz fejbőr vagy zsíros fejbőr létezik, de száraz haj nem. A száraz haj csupán egy kissé tönkrement haj.

MI ÁRTHAT A HAJNAK:

A tápanyaghiány az egyik fő okozója a hajvégek töredezésének.

Erős kémiai szerek (a hajfestés is ilyen), durva hajkefélés, forró hajformázó eszközök (hajsütés, egyenesítés, hajszárítás forró levegővel). A túl erős napoztatás is tönkreteheti a hajad.

Eközben a címlapon

MIT TEHETSZ:

A legalapvetőbb a töredezett hajvégek rendszeres eltávolítása, azaz a hajvágás, 6-8 hetenként! Enélkül ápolni sem lehet, mert a tönkrement haj károsodott hajvégei nem tudják megtartani a kúraként alkalmazott olajat sem.

Fotó: 123RF

A hajvágás után az olajozással megállíthatod vagy lassíthatod a további pusztulást. A mandula-, kender-, jojoba-, kókusz-, ligetszépe-, sárgabarack-, argánolaj a legjobbak, de remek a shea vaj is. Az olaj és a vaj “lélegző” védőréteggel vonja be a hajszálat, így palástolva hajad pillanatnyi állapotát.

Az olaj, a vaj nem épül be, minden lemosás után újra be kell kenni.

A természetes hatóanyagokat tartalmazó kondicionálók, balzsamok, pakolások puhítják, hidratálják a hajat, megvédve a további pusztulástól. Rendszeres használatukkal visszanyered és fenntarthatod hajad fényét.

VALÓDI, TARTÓS MEGOLDÁS:

Táplálkozz tápanyagokban gazdag élelmiszerekkel.

Védd a hajad a tűző naptól, erős kémiai szerektől.

Sportolj, jógázz, lélegezz tudatosan,aludj, pihenj eleget.

Az egészséges életmód és a kiegyensúlyozott lélek hat a hajadra. Az új hajszálaid így épek lesznek és ragyogóan fényesek.

9 GYORS MEGOLDÁS:

(A legfontosabbon, a gyakori, rendszeres hajvágáson kívül!)

1. Amikornedves a hajad, hajkefe helyett használj ritka fokú fésűt. (A nedves haj különösen sérülékeny, könnyebben törik a vége).

2. Forró hajszárító és formáló eszközök helyett hagyd természetes módon megszáradni a hajad.

Fotó: 123RF

3. Cseréld le a pamut párnahuzatodatszaténra vagy hernyóselyemre. Hajad kevésbé fog összegubancolódni, könnyebb lesz kifésülni, nem fog töredezni.

4. A hajfestés és a dauer között hagyj mindig egy hét szünetet. Mindkettő károsítja a hajad, de egy napra időzítve a hatás katasztrofális lehet. Ha fested a hajad, használj speciális, festett hajra való sampont, mert ezek kevesebb károsító hatóanyagot tartalmaznak.

5. Minden mosás után használj kondicionálót. A hajon maradó jobban védi a hajvégeket.

6. Havonta egyszer tegyél fel mélykondicionálót vagy hajpakolást.  Legjobb hatású a házi majonézes pakolás. A benne lévő olaj és a tojás gazdag proteinben, puhítja a hajat. Kend a hajas fejbőrödbe, burkold be műanyag fóliával, és hagyd rajta 30 percig. Mosd le samponnal.

Fotó: 123RF

7. Egy érett avokádó is jó hatású: Villával krémesítsd, majd vidd fel a nedves hajadra. Takard le, hagyd fent 30 percig. Samponnal moss utána hajat.

8. Mandulaolaj és tojássárga keverékét is kipróbálhatod. Az eljárás ugyanaz.

9. Lefekvés előtt kenj szét pár csepp olívaolajat a tenyereden, majd vidd fel a hajvégekre. Reggel mosd le.