KÜLFÖLD

Hát­bor­zon­gató dolog de­rült ki a szil­vesz­teri to­kiói ter­ror­tá­ma­dás­ról

Egy férfi a tö­megbe haj­tott szil­vesz­ter­kor Japán fő­vá­ro­sá­ban, de sok­kal na­gyobb pusz­tí­tásra ké­szült.
  • Szerző: Ripost
A szentélynél ekkora tömeg volt szilveszterkor is. Fotó: Europress - AFP/Toshifumi Kitamura
A szentélynél ekkora tömeg volt szilveszterkor is. Fotó: Europress - AFP/Toshifumi Kitamura
Fotó: AFP

Kerozinnal akarta lelocsolni, majd felgyújtani a tokiói Meidzsi-szentélynél lévő tömeget az a férfi, aki a gyalogosok közé hajtott a japán főváros egyik központi sétálóutcájában szilveszter éjszaka. A támadásban kilenc ember sérült meg, egy kamasz fiú állapota még most is válságos - írja az MTI.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

A rendőrség 20 liter kerozint és olyan nagy nyomású víztisztítót talált az őrizetbe vett férfi, a 21 éves Kuszakabe Kazuhiro járművében, amelyet padló, homlokzatok és járművek tisztításához használnak.

Kuszakabe a víztisztítóval akart kerozint permetezni a tömegre, majd lángra lobbantani az embereket. A rendőrség emberölési kísérlet gyanújával vette őrizetbe Kuszakabét, aki egy oszakai rendszámú bérelt kocsit vezetett. Egy rendőrségi szóvivő közölte, hogy terrorakcióként kezelik az ügyet, de további részleteket nem árult el.

Az NHK japán televízió szerint a férfi azt állította, hogy tettét a halálbüntetés elleni tiltakozásul követte el, és nem kér bocsánatot. A férfi maga is terrorcselekménynek nevezte tettét.

A japán főváros Sibuja nevű negyedében található Meidzsi-szentély Tokió egyik legnépszerűbb helye az újévi látogatások idején, a helyiek tömegekben keresik fel éjféltől a templomokat és szentélyeket, hogy imádkozzanak és jó évet kívánjanak maguknak.