KÜLFÖLD

Több mint 90 zsidó sírt gya­láz­tak meg egy fran­cia te­me­tő­ben. Videó

A he­lyiek sze­rint biz­to­san nem fa­lu­be­liek tet­ték. Ezek gyá­vák, hogy éj­szaka jöt­tek - mondta va­laki, aki­nek a háza éppen a te­mető mel­lett van
  • Szerző: SZM

Több mint kilencven sírra festettek fehér, sárga és kék festékkel horogkeresztet, így gyalázták meg azokat tegnap Franciaország keleti részén, a Strasbourghoz közeli Quatzenheim zsidó temetőjében.

Emmanuel Macron államfő Christophe Castaner belügyminiszter és Haim Korsia franciaországi főrabbi kíséretében a helyszínre ment, amint az Actu.fr oldalán a Bfmtv (francia hírtelevízió) videóján is látható. “Intézkedni fogunk, törvényeket fogadunk el és büntetni fogunk" – mondta a helyszínen az államfő aki a falu lakosaival, közöttük számos zsidó emberrel is találkozott.

EZT OLVASTAD MÁR?
Akik ezt művelték, csak gyűlöletet akarnak szítani, de nem méltóak a köztársasághoz – tette hozzá Emmanuel Macron. Az egyik falusi ember pedig azt mondta az elnöknek, hogy a történtek “szíven találták őket”.

Forrás: Youtube

“Ezek gyávák, hogy éjszaka jöttek (mármint a tettesek)” – mondta egy másik, akinek a háza éppen a temető mellett van. “Már túl régóta folyik ez az egész (az antiszemita gyűlölködés) – mondta Roger, egy 74 éves helyi lakos a 20minutes riporterének, ez egy hihetetlen ostobaság, nevelnünk kell a fiatalokat.”

Nora, egy 27 éves anya, aki a babájával jött megnézni, hogy mi történt azt mondta: nem tudja elhinni, hogy ez megtörténhetett a faluban. Csak egy gyerekem volt és kíváncsi vagyok, hogy milyen világban fog felnőni – tette hozzá. A helyiek szerint biztosan nem falubeliek voltak a tettesek.

A galád tett nyomán a strasbourgi ügyészség azonnali vizsgálatot rendelt el.

Eközben a címlapon