KÜLFÖLD

Több ezren fognak meghalni a hard Brexit után!?

Ér­de­kes és tel­je­sen lo­gi­kus okokra hi­vat­koz­tak az Im­pe­rial Col­l­ege Lon­don ku­ta­tói, akik négy kü­lön­böző Bre­xit vál­to­zat ha­tá­sait vizs­gál­ták meg. Ezek mind be­fo­lyá­solni fog­ják a brit la­kos­ság egész­sé­gét.
  • Szerző: SZM

Túl azon, hogy Magyarországot is hátrányosan érintené a Brexit, egy friss tanulmány szerint a megállapodás nélküli kilépés, a "hard Brexit" miatt több ezerrel megnőhet a halálozások száma Nagy-Britanniában – írta a Maszol.ro.

Jelentősen nőhetnek a gyümölcs- és zöldségárak a Brexit után, mivel az ország a gyümölcsök 84 százalékát, a zöldségek 48 százalékát külföldről hozta be a 2017-es adatok szerint

– írták a kutatók a BMJ Open aktuális számában. A megállapodás nélküli Brexit esetében a gyümölcs- és zöldségfogyasztás visszaesése miatt nagyjából 12 400-zal halhatnak meg többen a szív- és érrendszeri betegségekben egy évtized alatt- idézte a tanulmányt a medicalxpress.com.

Az Imperial College London kutatói négy különböző Brexit-verzió lehetséges hatásait kutatták az úgynevezett IMPACT modell segítségével, amely számos fontos étrendet, gazdasági és egészségügyi adatot kombinál. Azt találták, hogy a megállapodás nélküli kilépés vezetne a legnagyobb áremelkedéshez. A banán ára majdnem 17, a citrusféléké több mint 14, a paradicsomé csaknem 15 százalékkal nőne.

A gyümölcs- és zöldségbevitel jelenleg is az ajánlott mennyiség alatt van a brit lakosság több mint felénél, a Brexit megállapodás nélküli verziója esetén a gyümölcsfogyasztás 11,4 százalékkal, a zöldségfogyasztás több mint 9 százalékkal esne vissza.

De van még egy másik szempont is. Jelenleg mintegy 80 ezer, főként uniós tagállamokból érkező idénymunkás aratja le a Nagy-Britanniában termesztett zöldséget és gyümölcsöt. Az ő szabad mozgásuk nélkül csökkenni fog a friss, otthon termelt termények mennyisége is.