KÜLFÖLD

Hol­nap az óceán fe­ne­kére köl­tö­zik a ma­gyar tudós az űr­ha­jó­sok­kal

Hol­nap köl­tö­zik az óceán fe­ne­kére dr. Ari Csilla a NASA két aszt­ro­nau­tá­já­val és egy tu­dós­tár­sá­val. Ő ké­szíti fel a Hold-ex­pe­dí­ció űr­ha­jó­sait. A fel­ké­szü­lés során sza­kí­tott időt arra, hogy exk­lu­zív in­ter­jút adjon a Ri­post­nak.
  • Szerző: Ripost

A munkát százan segítik a felszínről, az óceánban szimulálják a súlytalanságot, így készülnek a Holdra  és a 2030-as Mars expedícióra.

Egyelőre a felszínen készülnek, de holnap az óceán fenekére költöznek
Egyelőre a felszínen készülnek, de holnap az óceán fenekére költöznek

: A ráják kutatása során már volt része kalandban, veszélyekben. Most tíz napra az óceán fenekére, 19 méter mélyre merül, és mindössze három nő lesz a társa. Nem fél?

Dr. Ari Csilla: - Pontosabban három női kutatótársammal hajtjuk majd végre a teszteket, kísérleteket, és lesz velünk két férfi technikus is, akik a víz alatti laboratórium zavartalan és biztonságos működtetéséért felelnek.

Úgy érzem, hogy minden szempontból nagyon felkészültek vagyunk, rengeteg biztonsági intézkedés történt és több mint százan felügyelnek a partról és hajókról, hogy minden rendben menjen.

Két éve volt szerencsém együtt dolgozni a csoporttal, aminek a tagjai főleg a NASA és az Európai Űrkutató Intézet emberei, és meggyőződtem arról, mennyire professzionális szinten végzik a munkájukat. Ezek után már csak a feladataim elvégzésére kell koncentrálnom, a biztonságom miatt nem aggódom.

Dr. Ari Csilla merülés előtt - sokat gyakoroltak különböző helyzeteket
Dr. Ari Csilla merülés előtt - sokat gyakoroltak különböző helyzeteket

: Mennyiben hasonlít a víz alatti világ a Holdon és a Marson uralkodó viszonyokra?

Eközben a címlapon

A. Cs.:  Az Aquarius víz alatti laboratóriumban lehet a legjobban szimulálni az űrben uralkodó állapotokat. Kis helyen, a világtól elzárva folytatunk tudományos kísérleteket.

Halálos következményekkel járna, ha hirtelen visszatérnénk a felszínre vagy a víz alatti séták során hibát vétenénk.

Ha kilépünk a víz alatti laboratóriumból, akkor a vízben a súlytalanságot szimulálva végezhetjük a teszteket, feladatokat. A víz alatti séták során úgy leszünk súlyozva, hogy a Holdon uralkodó gravitációt szimuláljuk majd, ami kisebb, mint a földi.

:  Ha tehetné, ön is elutazna a Holdra vagy a Marsra?

A. Cs.: -Ez nem rajtam múlik, de azt hiszem, még az életem során lehetőségük lesz rá az embereknek, hogy eljussanak a Holdra, és valószínűleg a Marsra is. Ha pontosan látom majd, hogy milyen kockázattal jár egy ilyen utazás, akkor gondolkodhatnék erről.

A NASA bázishajóján, egész csapat készítette fel az expedíciót
A NASA bázishajóján, egész csapat készítette fel az expedíciót

Ha szeretnéd elolvasni az egész interjút, ha kíváncsi vagy arra, hogy mit fognak enni és inni a víz alatt, milyen lelki és egészségügyi vonatkozásai vannak egy ilyen expedíciónak és milyen nehézségekkel kell szembenézni a víz alatt, akkor keresd a napilapot az újságárusoknál!