KÜLFÖLD

Tit­kos üz­leti aján­lat. 2 mil­li­árd dol­lá­rért Irak össze­szedné a dzsi­há­d­is­tá­kat!

Le­ven­nék a ter­het azok­nak az eu­ró­pai or­szá­gok­nak a vál­lá­ról, akik nem akar­ják vissza­fo­gadni az egy­kori ISIS har­co­so­kat. Azaz el­vé­gez­nék he­lyet­tük a pisz­kos mun­kát.
  • Szerző: SZM

Meglepő üzleti ajánlattal állt elő az iraki kormány – olvasható a Lejdd.fr oldalon. Tekintettel arra, hogy Irakból is jól látszik, mennyi gondot okoznak a nyugati országoknak azok a dzsihadisták, akik egykor az Iszlám Államhoz szegődtek,de azóta fogolytáborba kerültek (más részüket visszafogadták, vagy éppen úton vannak Európa felé)

Irak felajánlotta, hogy összegyűjtik a fogságban lévő európai harcosokat és ott állítják őket bíróság elé. Ezért azonban Irak – titkos tárgyalások során – 2 milliárd dollárt kér az érintett államoktól, a “működési költségekre”,

épp úgy, ahogy a guantanamoi támaszpont működtetése, a fogvatartás költsége is az amerikai adófizetők pénzébe került.

Az információt két (név nélküli) kormánytisztviselő is megerősítette az AFP francia hírügynökségnek.

A cikk három, már Irakban bebörtönzött francia fogoly esetét említi. Mélina Boughedir, Djamila Boutoutaou és Lahcen Guebouj egyaránt életfogytiglant kapott, ami azt jelenti, hogy 20 évig az iraki államnak kell őket eltartania. Február végén a Párizsban tett látogatás során Barham Saleh iraki elnök megerősítette 13 újabb francia dzsihádista letartóztatását, akiket a szíriai demokratikus erők (SDF) átadtak Iraknak, mert a harcosok Irak területén is követtek el bűncselekményeket.Hicham al-Hashemi iraki szakértő szerint ez a „transzfer” már része volt a megállapodásnak, amelyet Bagdad néhány külföldi fővárossal, többek között Párizzsal kötött, vagy kötni szándékozott.

Ám itt ezer dzsihádistáról van szó, és nem csupán a franciákról, hanem 52 különböző ország állampolgárairól.Mindenesetre ez az “üzlet” sok visszafogadni vonakodó ország helyzetét megkönnyítené, mert Irak elvégezné helyettük a “piszkos munkát.”

A megoldás persze több problémát is felvet. Például azt, hogy az iraki bíróságok ítélkezési gyakorlata elég messze van az európaiakétól és igen gyorsan osztanak ki halálos ítéleteket. Tavaly 600 egykori dzsihádistát ítéltek életfogytiglanra vagy halálra.

A foglyok egy részét a szíriai kurdok tartják fogolytáborokban. Ők azt javasolták, hogy hozzanak létre egy nemzetközi bíróságot Kobane-ban, az észak-szíriai városban, amely a kurdok az iszlám állammal szembeni ellenállásának szimbóluma. Ezt az ajánlatot azonban nem támogatták a konfliktusban résztvevő erők.

Eközben a címlapon

Az is kérdéses, hogy az iraki javaslat milyen visszhangra talál, mert Európából nézve, hogy lehetne egy olyan ország kezébe adni az igazságszolgáltatást, ahol engedélyezett a halálbüntetés?