KÜLFÖLD

Tilos a több­ne­jű­ség, mégis be kell til­tani

Meg­ta­gad­hat­ják a több­ne­jű­ek­től Né­met­or­szág­ban az ál­lam­pol­gár­ság fel­vé­te­lé­nek le­he­tő­sé­gét a szö­vet­ségi bel­ügy­mi­nisz­té­rium egy hét­főn ki­szi­vá­rog­ta­tott ter­ve­zete sze­rint.
  • Szerző: MTI

A Horst Seehofer vezette tárca tervei szerint az állampolgárságról szóló jogszabályok következő, őszi reformjának részeként törvényben rögzítik, hogy

többnejű személy nem kaphat német állampolgárságot.

A tárca ezzel eleget tesz a belügyminiszteri konferencia – a tartományi belügyminiszterek és a szövetségi kormány egyeztető fóruma – egy határozatának, miszerint a szövetségi kormánynak gondoskodnia kell arról, hogy az állampolgárság megszerzésének feltételei között szerepeljen a beilleszkedés a német társadalomba, amihez a közösséggel való azonosulás mellett a poligámia elutasítása is hozzátartozik.

Seehofer a többnejűséget szeretné betiltani
Seehofer a többnejűséget szeretné betiltani

Horst Seehofer – a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) politikusa – eredetileg úgy tervezte, hogy az új előírást a kormány által áprilisban elfogadott és a törvényhozás (Bundestag) elé terjesztett reformmal vezetik be, de ez a törekvés a koalíciós társ Német Szociáldemokrata Párthoz (SPD) tartozó igazságügyi minisztérium fenntartásai miatt elbukott.

Azt a javaslatot sem sikerült elfogadtatni az SPD-vel, hogy az eddigi öt év helyett tíz évre lehessen megtagadni a német állampolgárság megszerzésének lehetőségét mindazoktól, akik hamis személyazonossággal próbálnak német útlevélhez jutni.

A koalíciós partnerek abban egyetértettek, hogy meg kell vonni a német állampolgárságot a terrorista szervezethez csatlakozó személyektől, ha a német mellett más állampolgársággal is rendelkeznek.

Az új előírásnak jelképes szerepe lehet, mert Németországban jelenleg is tilos, és a büntető törvénykönyv alapján három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő a többnejűség.

Eközben a címlapon
Az AfD szerint a kormánypártok lerombolják a németek identitását
Az AfD szerint a kormánypártok lerombolják a németek identitását

A CDU/CSU pártszövetségtől jobbra álló, Alternatíva Németországnak (AfD) nevű ellenzéki párt részéről élesen bírálták a kormányt, álláspontjuk szerint a belügyminisztériumban szorgalmazott intézkedések elmaradása azt jelenti, hogy a berlini vezetés engedélyezi a poligámiát és állampolgárságot ad tisztázatlan személyazonosságú embereknek.

„Ezzel a CDU/CSU és az SPD tervszerűen szétzilálja és lerombolja hazánk értékeit és identitását” – vélekedett Beatrix von Storch, az AfD Bundestag-frakciójának helyettes vezetője egy Twitter-bejegyzésében.