INSIDER

Teszteltük: jól működik a vonatpótlás a hatvani vonalon

Tíz hónapra lezárták a Budapest-Hatvan vasútvonal egyik szakaszát felújítás miatt: tegnap óta szünetel a vonatforgalom Pécel és Aszód között. A Ripost az első napon tesztelte a pótlóbuszos megoldást!
  • Szerző: Ripost

Rengeteg fűtött pótlóbusz, minimális csúszás, elég jó tájékoztatás és viszonylag kevés morgolódó utas: ezek a lezárás első napi tapasztalatai a fővárosba ingázók egyik fő útvonalán, a Hatvan-Budapest vasútvonalon.

Korábban szórólapokat szórtak szét, hogy mindenkit figyelmeztessenek az új menetrendre és némileg növekvő menetidőre. A megszokottól eltérően Isaszegen nem a vasútállomáson kellett keresni a pótlóbuszt, hanem egy utcával feljebb a Kossuth Lajos utcán, vagyis a főúton.

Tegnap kora reggel körülbelül 50 fős tömeg várakozott a buszmegállóban és a járdán, őket a túloldalról polgárőrök felügyelték. Pár perces csúszással jött is három pótlóbusz, amelyekbe szétosztva minden utas befért, sőt mindenki helyet is talált magának.

Miután konvojban elindultak a pótlóbuszok, zökkenőmentesen meg is érkeztek Pécelre, ahol a vonatokra átszállva ellehet jutni a Keletibe. Mivel Pécel állomáson is tart a felújítás, ezért az utasoknak néhány száz métert – előre kijelölt helyen – gyalogolniuk kell, hogy felszállhassanak a vonatra. A várt lökdösődés és kiabálás helyett nyugodt utasokkal és szervezettséggel találkoztunk az első napon.

 

Így pótolják a vonatokat

A vágányzár december 7-ig tart. Az S80-as személyvonatok csak a budapesti Keleti pályaudvar és Pécel, valamint Aszód és Hatvan között közlekednek. Pécel és Aszód között a MÁV 66 pótlóbuszt állított forgalomba, az S80-asok Pécel és Aszód között minden megállóhelyen megállnak, a G80-as járatok csak Bagon. Gödöllőről a H8-as (gödöllői) HÉV sűrűbben jár, a H9-es (csömöri) HÉV-vonalon pedig Desiro motorvonatokat is forgalomba állítanak. Az Örs vezér tere és Kerepes között hétköznap csúcsidőben a megszokottnál kétszer sűrűbben, 7-8 percenként indulnak a HÉV-szerelvények, és három helyett hat kocsi viszi az utasokat a H8-as vonalon. A Keleti és Hatvan között a miskolci, a kassai, a nyíregyházi és a debreceni InterCity-járatok helyett IC-pótlóbuszok viszik az utasokat. Az M3-as autópályán közlekedő buszok a Keleti pályaudvar melletti, Verseny utcai ideiglenes autóbusz-megállóhelyről indulnak és oda is érkeznek. Az IC-pótlóbuszok pótjeggyel és díjmentes helyjeggyel vehetők igénybe.

És ezeket olvastad már?