DIÉTA

Tesz­tel­ték a di­é­tá­kat, ki­de­rült, me­lyik a leg­ha­té­ko­nyabb

Vajon me­lyik a leg­ha­tá­so­sabb diéta? Az ala­csony szén­hid­rát­tar­talmú, a paleo, vagy az idő­sza­kos böj­tö­lésre épülő ét­rend fo­gyaszt a leg­job­ban? A ku­ta­tók el­árul­ták.

Brit kutatók az alacsony szénhidráttartalmú étrend, a paleo és az időszakos böjtölésre építő diéták előnyeit és hátrányait vizsgálták. Arra jutottak, hogy az Atkins-hoz hasonló alacsony szénhidráttartalmú diéták, és a paleo étrend segít csökkenteni a hasi zsírt, jórészt azért lehetnek hatásosak, mert az emberek az utóbbi évtizedekben rengeteg szénhidrátot fogyasztottak, vagyis komoly szénhidrátfüggőséget fejlesztettek ki magukban. Ugyanakkor a hízásért nem lehet egyetlen tápanyagcsoportot felelőssé tenni. A böjtös diéták követőinek azt kell szem előtt tartaniuk, hogy ne korlátozzák túlságosan a tápanyagbevitelüket, nehogy hiánybetegségek alakuljanak ki náluk.

De lássuk egyenként a különböző diétákat!

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Szénhidrátszegény

Az Atkins, vagy a Dukan diétához hasonló alacsony szénhidráttartalmú diéták alaptétele, hogy a túl sok szénhidrátot tartalmazó ételek az inzulintermelést serkentik, ez pedig segít a zsír raktározásában – különösen hastájékon. A tapasztalatok szerint ez igaz, ám többek között a zsír is elősegíti az inzulintermelést – a zsíros hús ebből a szempontból legalább olyan rossz, mint a cukros gabonapehely.

Paleo

A paleo diéta őseink vélt étkezési szokásait követi úgy 2,6 milliótól 12 000 évvel ezelőttig. Az ekkor élt emberek nem ettek gabonaféléket, vagyis az étrendjük eredendően szénhidrátszegény volt. A tejtermékeket sem fogyasztották. Ez a diéta a friss ételek, a sok zöldség és a húsok fogyasztását javasolja, és bizonyíték is van arra, hogy csökkentheti a 2-es típusú cukorbetegség és a szívbetegségek kockázatát. Ezek a jótékony hatások azonban jórészt magának a fogyásnak köszönhetőek, és annak, hogy a fehérje és a zsír tovább okoz teltségérzetet – ez utóbbit azonban még nem bizonyította teljes mértékben a tudomány.

Ám sajnos minden alacsony szénhidráttartalmú étrendnek lehetnek kellemetlen mellékhatásai, mint például a hasmenés, a fejfájás és a gyengeség. Ráadásul alaposan meg kell tervezni az étrendedet ahhoz, hogy elkerüld a tápanyaghiányt.

Böjtös diéták

Az időszakonkénti böjtölésen alapuló étrendek, mint például az 5:2 diéta, amelyben a hét két, nem egymást követő napján kell böjtölni, vagy a harcosok étrendje, amelybe naponta csak egy nagyobb étkezés fér bele, szintén fogyasztanak, és ezen keresztül képesek csökkenteni a „rossz” LDL koleszterin szintjét és a vérzsírszintet, valamint a vérnyomást. Ám a diéta követőinek nagyon kell figyelniük az étrendjük összeállítására, hogy minden szükséges tápanyaghoz hozzájussanak.

A legjobb diéta: az életmódváltás

Minden diéta azt hirdeti, hogy együnk több zöldséget és kevesebb cukrot, egyszerű, finomított szénhidrátot, valamint feldolgozott ételt. Bár a zsír és a szénhidrátok szerepéről különbözőképp gondolkodnak, a lényeg, hogy a fogyasztandó ételek általában egészségesek és természetesek. A legjobb ezen az úton elindulni: kiiktatni a felesleges cukrot és finomított szénhidrátokat, és minél több természetes állapotú élelmiszert behozni az étrendünkbe, illetve rendszeresen sportolni. Vagyis a legjobb diéta nem más, mint a hosszú távú életmódváltás és a józan ész.
Eközben a címlapon