KÜLFÖLD

Ter­ror­tá­ma­dás tör­tént egy fran­cia bör­tön­ben, vér­ben úszott a be­szélő

Egy nor­man­diai ki­emelt biz­ton­sági fo­ko­zatú bör­tön­ben rá­tá­madt az őrökre egy isz­lam­ista férfi, majd élet­tár­sá­val együtt el­ba­ri­ká­dozta magát a lá­to­ga­tók­nak fenn­tar­tott he­lyi­ség­ben.
  • Szerző: F.G.

Késsel súlyosan megsebesített egy 27 éves, iszlám hitre áttért fogvatartott két börtönőrt a nyugat-franciaországi Condé-sur-Sarthe börtönében kedden.

A fogoly élettársa kést csempészett be a börtönbe (Fotó: AFP)
A fogoly élettársa kést csempészett be a börtönbe (Fotó: AFP)

Michäel Chiolo a mellkasukon és az arcukon sebesítette meg az őröket. A támadást közben Allah akbár-t (Allah a legnagyobb) kiáltott.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

A francia rohamrendőrség regionális egységei, valamint a RAID elit alakulat tagjai napközben érkeztek a büntetés-végrehajtási intézetbe, ahol a fogva tartott élettársával együtt  elsáncolta magát a családtagok fogadására fenntartott helyiségben. A rohamrendőrség akciójának köszönhetően az őröket sikerült kiszabadítani. Lapinformációk szerint a helyiség csatatérré változott, mindenütt vér volt.

A támadó és élettársa a terrorelhárítási akció közben súlyosan megsérült.

A hadsereg helikopterei is a helyszínre érkeztek. (Fotó: AFP)
A hadsereg helikopterei is a helyszínre érkeztek. (Fotó: AFP)

Nicole Belloubet igazságügy-miniszter "terrortámadásnak" nevezte a történteket.   A miniszter asszony szerint a kerámia kést, amelyet nem észlelt a fémdetektor, feltehetően az élettárs csempészte be a börtönbe.     Chiolo, aki 2010-ben tért át az iszlám hitre, köztörvényes elítélt, aki 30 évi börtönbüntetését tölti. 2015 decemberében ítélték el, amiért 2012-ben fogva tartott és megfojtott egy 89 éves férfit.  

Eközben a címlapon