KÜLFÖLD

Rob­ba­nó­esz­köz­zel ki­tö­mött ön­ve­zető au­tó­val akar­tak a tö­megbe haj­tani ter­ro­ris­ták

Egy iraki me­ne­dék­ké­rő­nek és egy iraki me­ne­kült­stá­tusz­ban lévő be­ván­dor­ló­nak kel­lett a sheffieldi bí­ró­ság elé áll­nia, ahol azzal gya­nú­sít­ják őket, hogy ön­ve­zető au­tó­val akar­tak me­rény­le­tet el­kö­vetni az ál­ta­luk hi­tet­len­nek tar­tott brit em­be­rek ellen.
  • Szerző: WM

Anne Whyte sheffieldi ügyész a helyi bíróságon ismertette, hogy a 23 éves Farhad Salah és a 32 éves Andy Star terrortámadást akartak végrehajtani Nagy-Britanniában. Aziraki migránsok az életüket féltve, önvezető autóval hoztak volna működésbe egy robbanóeszközt. Az ügyésznő még egy üzenetet is felolvasott, amit Salah írt pár héttel az elfogása előtt:

EZEKET OLVASTAD MÁR?
A legfőbb feladatom, hogy megtaláljam a módját, miként lehet önvezető autót szerezni a mártír projekthez. Minden tökéletes, már csak a program hiányzik.

Anne Whyte szerint a 32 éves Andy Starnak lett volna a feladata a bomba összeszerelése, ennek érdekében állítólag már több teszt darabot is készített a lakásában. A rendőrség a tavaly év végén tartott razzia és elfogás során nem csak ezeknek az eszközöknek a nyomait találta meg, hanem a számítógépek és telefonok lefoglalásakor arra is rájöttek, hogy mindketten iszlamista nézeteket vallottak, az interneten iszlamista propaganda videókat osztottak meg, és elkötelezett hívei voltak az Iszlám Állam nevű terrorszervezetnek.

Star lakásán ezeken kívül még két szamuráj kardot, három légpuskát, házi készítésű pirotechnikai eszközöket és egy kénsavval megtöltött borosüveget is lefoglaltak a terrorelhárító egységek.