KÜLFÖLD

Gyo­mor­for­gató dol­got mon­dott az amsz­ter­dami ter­ro­rista

Foly­nak az elő­ké­szü­le­tei annak a tár­gya­lás­so­ro­zat­nak, ame­lyen a hol­land fő­vá­ros­ban el­kö­ve­tett késes ter­ror­tá­ma­dás afgán el­kö­ve­tő­jé­nek sor­sá­ról dön­te­nek majd. A mig­ráns nem ta­nú­sít meg­bá­nást, sőt kö­zölte: ha le­hetne, akkor ugyan­így cse­le­kedne!
  • Szerző: WM

Geert Wilders, a bevándorlásellenességéről is elhíresült jobboldali holland politikus még a nyáron jelentette be, hogy indítani szeretne egy Mohamed prófétát ábrázoló karikatúraversenyt. Az egészből végül nem lett semmi, de így is akadt olyan, akinél már csupán az öltet kiverte a biztosítékot. Egy német menedékjoggal rendelkező afgán migráns azért utazott Amszterdamba, hogy bosszút álljon „Mohamed meggyalázásáért”. A bevándorló augusztus 30-án megsebesített egy késsel két amerikai turistát a holland főváros főpályaudvarán. Egyikük azóta kétoldali végtagbénulásban szenved, másikukat a kezén érte kisebb szúrás.

EZEKET OLVASTAD MÁR?
Mindketten súlyos lelki traumát szenvedtek, több hónappal a támadás után is szakorvos segítségére szorulnak.

Az afgán férfit még a helyszínen több lövéssel ártalmatlanították a rendőrök. A migráns tárgyalása feltehetően januárban kezdődik majd, de már most zajlanak az előkészületek. Az ANP holland hírügynökség úgy tudja, hogy a gyanúsított semmilyen megbánást nem tanúsít, sőt büszke tettére:

Olyan kijelentései vannak, hogy ha tehetné, akkor újra elkövetne egy hasonló merényletet.