KÜLFÖLD

Né­met­or­szág­ból ka­pott rej­té­lyes te­le­fon­hí­vást a ka­rá­cso­nyi vásár ter­ro­ris­tája

Az al­gé­riai gyö­ke­rek­kel ren­del­kező 29 éves Che­rif Che­katt kedd este kez­dett lö­völ­dözni a stras­bourgi ka­rá­cso­nyi vá­sá­ron. A leg­fris­sebb hírek sze­rint köz­vet­le­nül a me­rény­let előtt va­laki Né­met­or­szág­ból hívta az el­kö­ve­tőt, akit a ha­tó­sá­gok to­vábbra is nagy erők­kel ke­res­nek.
  • Szerző: WM

Egyelőre úgy tűnik, hogy hiába vet be a francia rendőrség több száz egyenruhást és több helikoptert, az algériai származású Cherif Chekattot nem sikerült rendőrkézre keríteni. Több forrás is azt feltételezi, hogy közvetlenül a merénylet után Chekatt Németországba szökhetett, ezért sem találják a francia rendőrök. A francia kormány azonban biztosra megy, és szigorú intézkedést is elrendelt:

EZEKET OLVASTAD MÁR?
Így például zárva marad a strasbourgi karácsonyi vásár,  fokozottan ellenőrzik a francia határátkelőket és biztonsági okokra hivatkozva arra kérik a sárgamellényeseket, hogy függesszék fel tüntetéseiket.
A strasbourgi vásár egy ideig még biztosan zárva marad.
A strasbourgi vásár egy ideig még biztosan zárva marad.
Fotó: AFP

Peter Neumann német biztonság politikai szakértő azt nyilatkozta a Bild nevű lapnak, hogy ha nem sikerül időben elfogni a szélsőséges nézeteket valló terroristát, akkor fennáll annak a veszélye, hogy újbóli támadást hajthat végre. Szintén a Bild ír arról, hogy a tettes hátulról lőtte fejbe áldozatait, de olyan is volt, akit késsel sebesített meg súlyosan. Valamint cáfolhatóak azok a korábban a hatóságok által közölt információk is, amelyek arról szóltak, hogy azért nem sikerült elfogni Cherif Chekattot és három társát, mert nem találták őket a férfi lakásában.

Belső források azt állítják, hogy otthon találták az elkövetőt és társait, de még sem került sor őrizetbe vételre, pedig emberölés kísérlete miatt akarták őket elfogni. 

A merénylet utáni házkutatáskor találtak a nyomozók több vadászkést, pisztolyokat és gránátokat is az algériai származású férfi otthonában. A lövöldözés utáni szökésről egyelőre annyi információt ismertettek a hatóságok, hogy Chekatt egy taxiba ült, akinek sofőrjét megfenyegette, így sikerült egérutat nyernie. Egyes források pedig arról számolnak be, hogy ezt követően a terrorista villamossal menekült tovább. 

A francia rendőrség ezzel a fotóval körözi a terroristát.
A francia rendőrség ezzel a fotóval körözi a terroristát.
Fotó: AFP

Nyomozók egyébként azt is vizsgálják, miszerint Cherif Chekattot a merénylet napján valaki Németországból hívta telefonon. A jelenlegi információk szerint az iszlamista férfi nem vette fel a telefont, így komolyabb nyomozást igényel, hogy vajon ki és miért kereshette őt Németországból. A hatóságok mihamarabb szeretnék kideríteni, hogy ennek a hívásnak lehet-e bármilyen köze a terrorcselekmény elkövetéséhez.

Ők az áldozatok

Eközben a címlapon

A francia sajtó időközben a lövöldözés áldozatairól is bővebb információkat közölt:

  • Az egyik halott egy 45 éves édesapa, aki éppen feleségével és fiával vacsorázott az egyik helyi étteremben. A férfi a lövöldözések hallatán kirohant a helyről, míg felesége és gyermeke bent maradtak. A 45 édesapa ezt követően, az étterem előtt vesztette életét.
  • Egy szintén 45 éves thaiföldi turista is életét vesztette a lövöldözés során, ő a feleségével hétfőn érkezett a francia városba.
  • Rajtuk kívül egy afgán állampolgárságú férfi meghalt. Őt olyan súlyos lövések érték, hogy először kómába esett, majd az orvosok megállapították az agyhalál állapotát. Néhány órával később bejelentették a hatóságok, hogy már nem sikerült megmenteni az afgán férfi életét.