MEDICINA

Döb­be­ne­tes ered­ményre ju­tot­tak a tu­dó­sok a ter­hes­ség­gel kap­cso­lat­ban

Ko­ráb­ban úgy tar­tot­ták, a szü­lés meg­fi­a­ta­lítja a nőket. Egy új ku­ta­tás sze­rint azon­ban ez nem igaz. De akkor vajon mi tör­té­nik a nők­kel, ami­kor gye­re­keik szü­let­nek?

Egy új kutatás szerint a gyerekvállalás 11 évvel öregíti meg a női DNS-t. Azáltal, hogy a telomerek rövidülését okozza. A telomerek a DNS-láncok végén található szakaszok, amelyek minél hosszabbak, annál hosszabb életre és jó egészségre számíthat az illető. Az egészséget rongáló szokások, például a túlsúly vagy a dohányzás miatt ezek megrövidülhetnek, így rövidül az életkilátás is. Minden egyes gyerek vállalása pedig erőteljesebben rövidíti a telomereket, mint a cigaretta vagy a túlsúly.

Dr. Anna Pollack, az amerikai George Mason University munkatársa maga is megdöbbent az eredményeken, amelyek szerint a telomerek rövidülése 11 évnyi sejtöregedéssel egyenlő. A kutatók szerint a változás oka legtöbbször a gyerekneveléssel járó stressz, amely még fokozódik attól, ha az anyának nincs lehetősége otthon maradni a babájával. Ugyanakkor a jelenség feltárásához további kutatásokra van szüksége, és a kutatók senkinek sem javasolják, hogy az öregedéstől való félelmében ne vállaljon gyereket.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

A vizsgálat során a tudósok 1505 nőt figyeltek meg: 20 és 44 év közöttiek voltak, és 1999, illetve 2002 között részt vettek egy nagyobb szabású egészségügyi és táplálkozási felmérésben. A telomerek hosszúságát vérvizsgálat útján ellenőrizték, míg a gyermekeik számáról kérdőíveken keresztül szereztek tudomást. A kutatás azonban ellentmond egy másik, malajziai vizsgálatnak, amely kimutatta. Hogy a gyermekszülés hosszabbítja a telomereket. A vizsgálatot végző kutatók szerint ez azért lehet, mert a maláj nőket erősebb szociális háló veszi körül szülés után.

Egy tavalyi, amerikai kutatás viszont arra utal, hogy heti legalább egyszeri szex növeli a nők élettartamát, és hosszabbítja a telomereket, még akkor is, ha nem élvezik különösebben az együttlétet – az intimitás ugyanis enyhíti a stresszt és erősíti az immunrendszert.

Forrás: Daily Mail