RIPOSTER

Napokig járkált köztünk bombával a hátán a Teréz körúti robbantó

  • Szerző: RIPOST

Hónapokig tervezte, hogy bombát robbant Budapesten a Teréz körúti merénylet vádlottja, többek között erre is fény derült az ügy első tárgyalási napján.

Ahogy a %RIPOST% csütörtökön megírta: abban a homokkomáromi házban kotyvasztott a 24 éves fiatal, ami már eladóvá is vált: az édesapja árulja. A Terrorelhárítás több kilónyi robbanószer-származékot, köztük vezetékeket, szögeket, műtrágyát, cukrot és 5,862 kilogramm tiszta ammónium-nitrátot talált; ezek felhasználásával készítette azt a bombát is, amit végül a Teréz körúton hozott működésbe 2016. szeptember 24-én. A tárgyaláson elhangzott korábbi tanúvallomásból viszont kiderült: többször készített és robbantott bombát, így növelte a hatásfokot!

Több napig sétálgatott a bombával Budapesten

A végleges szerkezetet, ami 8 kiló alapanyagot és 6 kilónyi szöget tartalmazott, egy hátizsákba rejtette, majd a főváros felé vette az irányt piros Hondájával. Körültekintően olyan helyen parkolt le, ahol nem kell fizetni, onnét gyalog sétált a belvárosba. A korábbi, majd szerdán visszavont tanúvallomásában kitért arra is, hogy a pokolgépet Pécsre is levitte, majd onnét újra Budapestre hozta. Szeptember 22-től a merénylet napjáig kószált a budapesti csomópontokon, hátán a 14 kilós bombával!

A Nyugati pályaudvar és a Blaha Lujza tér között sétált fel, s alá, hogy megtalálja a megfelelő helyszínt és időpontot a merénylethez. A robbantás előtt még egy Podmaniczky utcai CBA-ba is besétált a szerkezettel, itt majonézes salátát és kedvenc italát, egy üveg Mizo kakaót vett, erről kamerafelvétel is készült.

A napokig tartó teremszemle alatt senkivel nem beszélt és nem találkozott a vádlott, vallomása szerint a Gubacsi hídnál lévő autójában aludt éjszakánként. Váltóruha és egy SIM-kártya nélküli telefon is volt nála, amin zenét hallgatott, - ez is látszik a robbantás napján készült kamerafelvételeken.

A robbantást megelőző napokról további érdekes részleteket a %% napilap pénteki számában közlünk.