MEDICINA

Tény­leg ve­szé­lyes a szo­lá­rium? Így na­pozz, hogy egész­sé­ges ma­radj!

Tél végén a leg­töb­ben na­gyon vágy­nak már egy kis nap­fényre - a szo­lá­ri­u­mo­zás ve­szé­lye­ire azon­ban egyre töb­ben fi­gyel­mez­tet­nek. De vajon tény­leg olyan ve­szé­lyes a mes­ter­sé­ges nap, hogy tel­je­sen mel­lőzni kell a hasz­ná­la­tát?

A szakértők szerint a túlzásba vitt szoláriumozás sajnos tönkreteheti a bőrt: aki gyakran napozik, akár a tengerparton, akár a legközelebbi szoláriumszalonban teszi ezt, számíthat rá, hogy a bőre kiszárad, hamarabb öregszik, sőt, a bőr daganatainak kockázata is növekszik.

Fotó: Pinterest

Ám az is tény, hogy a szoláriumozás jót tesz a hangulatunknak, stresszoldó hatású, sőt, akár a depressziót is oldja. A zsíros bőrnek is jó lehet, hiszen a fény hatására a faggyútermelés egészségesebb szintre állhat be. A mesterséges napfürdő után ráadásul nő a testi és szellemi teljesítőképességünk, mind a tanulást, mind pedig a munkát jobban bírjuk. Épp ezért korlátozott mennyiségben nem tilos így napozni. A bőrgyógyászok szerint a kreol bőrűeknek legfeljebb évi 15 alkalommal szabad ellátogatniuk a szoláriumba, az ennél fehérebb bőrűeknek pedig legfeljebb évi 5-10 alkalommal. Nyaralás előtt pár héttel fokozatosan hozzászoktathatod a bőröd a napsugárzáshoz, ha viszont csak a D-vitamin raktárak feltöltése miatt szeretnél szoláriumba járni, jobban jársz, ha naponta fél-egy órát a szabad levegőn sétálsz.

EZEKET OLVASTAD MÁR?
Fotó: Pinterest

Nagyon fontos, hogy szoláriumozás előtt gondosan távolítsd el a sminket és a parfümöt, mivel beleéghetnek a bőrbe, és foltokat okozhatnak. Az ékszereidet is vedd le, mivel felforrósodhatnak, és a helyükön fehér maradhat a bőröd. A csövekbe még véletlenül se nézz bele, mert ez kötőhártya-gyulladást okozhat. Mindig használj védőszemüveget, és még mögötte is csukd be a szemed. Figyelj oda a hely tisztaságára, és arra, hogy gondosan fertőtlenítik-e minden vendég után a napágyat. Hazaérve zuhanyozz le. Ha viszont sok az anyajegyed, vagy a családodban előfordult bőrdaganatos megbetegedés, inkább kerüld el a mesterséges napozást.