MEDICINA

Tényleg szükség van a probiotikumra, ha antibiotikumot szedsz?

Vajon miért javasolják az orvosok a probiotikumok szedését, ha antibiotikumot írnak fel? Vajon tényleg szükség van rájuk? És hogyan kell szedni őket, hogy optimális legyen a hatásuk?
  • Szerző: Ripost

Bélrendszerünkben baktériumok, vírusok, protozoonok és egyéb organizmusok milliói élnek – ettől azonban nem kell megijedni, hiszen jelenlétük nagyon is hasznos.

"Mi táplálékot adunk nekik, ők pedig ennek a tápláléknak a feldolgozása során a szervezetünk számára hasznos anyagokat termelnek, még vitaminokat is adnak a szervezetünknek" – magyarázza Dr. Kuklis Eszter orvos, életmód-terapeuta, aki azt is hozzáteszi: a beleinkben levő bélflóra egyensúlya hozzájárulhat az immunrendszerünk megfelelő működéséhez, de még ahhoz is, hogy tartani tudjuk a súlyunkat, vagy pszichésen jó állapotban legyünk.

Ha felborul az egyensúly

Az antibiotikumok nagyon hasznos gyógyszerek, hiszen olyan bakteriális fertőzéseket tettek gyógyíthatóvá, amelyekbe korábban sokan belehaltak. 

"Visszaélni velük, és minden apróbb-nagyobb bajra antibiotikumot szedni azonban nem szabad, mert ez az antibiotikumoknak ellenálló, veszélyes baktériumok megjelenéséhez vezethet, ráadásul a sok antibiotikum-kúra a bélflórában is maradandó nyomot hagyhat" – mondja Dr. Kuklis Eszter. Az antibiotikumok ugyanis nem csak a betegséget okozó baktériumokra hatnak, hanem a bélflórában található mikroorganizmusok egy részét is elpusztítják. Épp ezért fordul elő gyakran hasmenés, vagy épp a székrekedés az antibiotikumos kezelés mellékhatásaként.

A probiotikumokra azért van szükség, hogy a bélflóra baktériumainak legalább főbb fajtáit visszapótolják, és ezáltal helyreállítsák ennek az érzékeny rendszernek az egyensúlyát.

Hogyan kell szedni?

De vajon tényleg újabb tablettákra, kapszulákra van szükség? Nem elég a joghurt és a savanyú káposzta fogyasztása? Dr. Kuklis Eszter szerint nem: ezek az ételek ugyan rendkívül egészségesek, ám a bélbaktériumok pótlására nem alkalmasak. Épp ezért a gyógyszertári probiotikum-készítmények közül kell egy minőségit választani, és azt szedni – mégpedig nem is csak addig, amíg az antibiotikumot szedjük, hanem a kúra után legalább még egy hónapig.

Persze nem szabad a probiotikum-készítményt az antibiotikummal együtt beszedni, hiszen ha így tennénk, az antibiotikum ezeket a baktériumokat is kipusztítaná. Ez alól csak az az eset kivétel, ha a gyógyszer csomagolásán kifejezetten jelzik, hogy az antibiotikummal egy időben is bevehető. Minden más gyógyszert 2-3 órával az antibiotikum után érdemes lenyelni. Emellett pedig fogyassz minél több rostos zöldséget, és savanyú tejterméket, hogy a hasznos baktériumokat táptalajjal lásd el, ezzel segítve a szaporodásukat.