MEDICINA

Tény­leg segít a maszk influ­enza ellen? Itt a vá­lasz!

A se­bé­szeti masz­kok utcai vi­se­lése talán vic­ce­sen néz ki, de ha ezt raksz a szádra, egé­szen biz­to­san nem kapod el az influ­en­zát a tö­mött vil­la­mo­son, vagy bu­szon. Ezt egy nem­rég vég­zett ta­nul­mány is bi­zo­nyítja.
  • Szerző: ripost

A mostani influenzavírus világméretű járványként söpör végigés már nálunk is kitört. A legfontosabb a betegség megelőzéseés ebben már egy maszk is nagy segítségünkre lehet. Egy amerikai tanulmány szerint az influenzavírus terjedéséhez nem kell, hogy a beteg ember köhögjön,vagy tüsszentsen, elég ha levegőt vesz és a cseppekkel kiáramló vírus máris fertőz.  A Clevelandi Klinika járványügyi szakorvosa ilyenkor folyamatosan sebészeti maszkot visel és másokat is arra biztat, hogy vegyék föl, mert a kutatási eredmények az igazolják, hogy a maszk viselése közel négyszeresére növeli a szervezet védekezőképességét a légzőszervi vírusos és bakteriális m egbetegedésekkel szemben.

Fotó: 123RF
EZEKET OLVASTAD MÁR?

Amit a járványról tudni kell

Az influenzavírus cseppfertőzéssel és közvetlen érintkezéssel kapható el és abban tér el a többi megfázásos betegségtől, hogy gyorsabban terjed és súlyos szövődményekkel is járhat. A kórokozó már akkor is fertőz, amikor még nem okoz tüneteket. A betegség lappangási ideje két-három nap.

Megelőzés

Fotó: 123RF

A rendszeres fertőtlenítő kézmosás, a környezet tisztán tartása és a száj maszk viselése jelentősen csökkenti a járvány terjedését egy közösségen belül. Az influenza és a legtöbb légúti megbetegedést okozó vírus ellen sajnos nincsenek gyógyszerek, de ezzel a módszerrel sikerrel akadályozhatjuk meg a terjedésüket. A legfontosabb azonban, hogy a beteg maradjon otthon és ne fertőzze a környezetét: mondja a clevelandi szakértő.