KIAJOBB

Gyors­ko­ris kis­okos, szur­kol­juk ki a ma­gyar érmet a téli olim­pián

38 éves jeget tör­het­nek meg a pjong­csangi öt­la­ri­kás já­té­ko­kon.
  • Szerző: vav

Már a harmadik versenynapon magyar éremért szurkolhatunk a pjongcsangi téli olimpián: a rövidpályás gyorskorcsolyázó férfiak 1500 méteres távján Liu Shaolin Sándor, Liu Shaoang és Burján Csaba indul.

Lius Shaolin Sándor (balra) és Liu Shaoang: nyerő páros?
Lius Shaolin Sándor (balra) és Liu Shaoang: nyerő páros?
Fotó: MTI
EZEKET OLVASTAD MÁR?

A az alábbi kisokossal segít közelebb hozni a kevésbé ismert sportágat a magyar rajongókhoz.

A rövidpályás gyorskorcsolya (angol nevén: short track – rövid pálya) az 1900-as évek elején az Egyesült Államokban és Kanadában vált divatossá, de csak 1992 óta olimpiai sportág. Jelenleg nyolc számban osztanak érmeket: a férfiak és a nők is versenyeznek 500, 1000 és 1500 méteren, a négyfős váltóversenyeken pedig a férfiak 5000, a nők 3000 méteren vetélkednek.

A helyszín, a Kangnang Jégcsarnok kívülről...
A helyszín, a Kangnang Jégcsarnok kívülről...
Fotó: MTI

A jégkorongpálya szélén jelölik ki apró bójákkal a 111,12 méteres ellipszist. Vonzereje a hagyományos, nagypályás gyorskorcsolyával, hogy a viadalok nem csak távcsővel követhetőek. Itt minden a nézők szeme előtt zajlik. A versenyzők akár óránkénti 60 kilométeres sebességgel is száguldanak rajta, az óramutató járásával ellentétes irányban. Nem szabad letérni a pályáról.

...és belülről
...és belülről
Fotó: AFP

Megengedett a testi kontaktus, de akadályozni tilos az ellenfelet. Lökni is csak stafétában lehet a saját csapattársat. Gyakoriak az ütközések, esések, így akár utólag is sokszor módosítják a futamok eredményeit. A rajtvonalra felállt sportolók pisztolylövésre kezdik a versenyt, aki kétszer bemozdul, azt kizárják. A szabálytalanságokat egy főbíró és két bíró figyeli, ezeket utólag videón is ellenőrzik.

A rövidpályás gyorskoris csapat: elöl (balról jobbra) Keszler Andrea, Heidum Bernadett, Jászapáti Petra, Bácskai Sára Luca, Kónya Zsófia, hátul Oláh Bence, Liu Shaoang, Liu Shaolin Sándor, Burján Csaba és Knoch Viktor
A rövidpályás gyorskoris csapat: elöl (balról jobbra) Keszler Andrea, Heidum Bernadett, Jászapáti Petra, Bácskai Sára Luca, Kónya Zsófia, hátul Oláh Bence, Liu Shaoang, Liu Shaolin Sándor, Burján Csaba és Knoch Viktor
Fotó: MTI

A tízfős magyar válogatott legtapasztaltabb tagjai a harmadik olimpiáján résztvevő, Európa-bajnok Heidum Bernadett, és a már négynél járó Knoch Viktor, aki Torinóban (2006) ötödikként pontszerző is volt már. A kínai édesapától született Liu Shaolin Sándor 1000 méteren Európa-, 500-on világbajnok, de öccse, Liu Shaoang is többszörös érmes.

Eközben a címlapon

A férfiaknál leginkább a kínaiak, dél-koreaiak, kanadaiak, hollandok és a magyarok esélyesek éremszerzésre. A hölgyeknél az említetteken túl az olaszok és a britek is jók. A mieink közül elsősorban a Liu-testvérek, Shaolin és Shaoang lehet dobogós. Magyar sportolók (a Regőczy Krisztina, Sallay András műkorcsolya-páros) legutóbb 38 éve, az 1980-as Lake Placid-i téli olimpián végeztek dobogón, másodikként.

Program
Február 10., szombat: női 3000 m váltó elődöntő (Magyarország), női 500 m selejtező (Jászapáti Petra, Keszler Andrea), férfi 1500 m selejtező (Liu Shaoang, Liu Shaolin Sándor, Burján Csaba) és döntő
Február 13., kedd: férfi 5000 m váltó elődöntő (Magyarország), férfi 1000 m selejtező (Liu Shaoang, Liu Shaolin Sándor), női 500 m döntő (Jászapáti Petra? Keszler Andrea?)
Február 17., szombat: női 1500 m selejtező (Jászapáti Petra+1 magyar versenyző) és döntő, férfi 1000 m döntő (Liu Shaoang?, Liu Shaolin Sándor?)
Február 20., kedd: női 1000 m (Jászapáti Petra+1 magyar versenyző) és férfi 500 m (Liu Shaoang, Liu Shaolin Sándor +1 magyar versenyző) selejtező, női 3000 m váltó döntő (Magyarország?)
Február 22., csütörtök: női 1000 m (Jászapáti Petra? +1 magyar versenyző?), férfi 500 m (Liu Shaoang?, Liu Shaolin Sándor?+1 magyar versenyző?) és 5000 m váltó döntő (Magyarország?)