TÉLI OLIMPIA

Nem akár­ki­től kap se­gít­sé­get az olim­piai aranyra törő Liu Sha­o­lin

Édes­apja a hely­szí­nen druk­kol a ma­gyar klasszis­nak. Már így is sokat kö­szön­het­nek a Liu fi­vé­rek a ti­tok­za­tos férfi­nak.
  • Szerző: HBK

Akár magyar aranyéremért is szurkolhatunk szombaton a téli olimpián: ha Liu Shaolin Sándor bejut az 1000 méteres rövidpályás gyorskorcsolya döntőjébe, ott komoly esélye lesz arra, hogy bajnok legyen. A fiatal magyar klasszisnak sokat segített pályafutása során kínai édesapja, aki a helyszínen szurkol gyermekeinek.

Liu Shaolin Sándor sokat köszönhet az édesapjának
Liu Shaolin Sándor sokat köszönhet az édesapjának
Fotó: MTI

Liu Shaolin Sándor és Liu Shaoang édesapja az öccsével indult el Kínából húsz-huszonöt évvel ezelőtt, vonattal. Tíz napig tartott, amíg Közép-Európába értek, úti célnak végül Magyarországot választották. Kínából azért jöttek el, hogy a gyerekeik egészségesebb környezetben nőjenek fel.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Az idősebb Liu testvér névválasztása is érdekes történet: apja nem szerette volna, hogy ugyanaz legyen a neve, mint neki, mert abban bízott, hogy többre fogja vinni, mint ő. Ezért a négy lánygyereket nevelő nagyapja nevét kapta meg, így lett Sándor.

A büszke apuka festőművészként dolgozott Magyarországon, a Váci utcában mutatta meg rajztehetségét. Sándor tetoválását is ő tervezte meg. Ráadásként a korcsolyázást is miatta szerette meg Shaolin, anno a Városligetben együtt koriztak a jégen.

A Liu testvérek élete akkor fordult nagyot, amikor Kínában megtanították nekik a gyorskorcsolyázás alapjait. A magyar fiúk így másfél év alatt a sportág legjobbjai közé kerültek. A kínai lehetőséget is apjuknak köszönhetik, aki 2006-ban egy gyorskorcsolyázó-világversenyen találkozott a kínai sportági vezetőkkel, akkor dőlt el, hogy külföldön is kapnak képzést.

Az édesapa interjút soha nem szokott adni, a közös fényképektől is ódzkodik. De pályafutásuk legfontosabb napjaiban velük van Dél-Koreában.

Eközben a címlapon

„Apukájuk a helyszínen szurkol a fiúknak, s annak, hogy érmet nyerjenek” – mondta a-nak Shaolinék édesanyja, Szabina asszony.