ÚTISÚGÓ

Tél­ből a nyárba: Így úsz­ha­tod meg sok­kal ke­ve­seb­ből az uta­zást

Egyre több ma­gyar vá­lasztja télen a forró, tró­pusi ég­haj­latú or­szá­go­kat úti célul. Még most is ja­vá­ban düg­bö­rög a fő­sze­zon, de az év­szak­váltó uta­zás­nak azért van­nak a há­tul­ütői. Eze­ket se­gí­tünk el­ke­rülni!

Trópusi éghajlatra utazol? A téli nyaralás garantáltan emlékezetes marad - jobb esetben az örömök, rosszabb esetben a bosszúságok miatt. Épp ezért nem árt, ha szem előtt tartasz bizonyos szempontokat, hogy elkerüld az esetleges bajt!

EZEKET OLVASTAD MÁR?

1. Tudd meg, van-e a helyszínen bármilyen egészségügyi kockázat

Amikor kiválasztod a célországot, érdemes minél több információt begyűjteni az egészségügyi kockázatokról. Ha szükséges, kérj védőoltást. Ugyanígy fontos előre tájékozódni, hogy a csapvíz iható-e az országban!

2. Vigyél magaddal elsősegélycsomagot

Jó, ha készleted tartalmazza az alapvető és gyakran használt gyógyszereket - fájdalomcsillapító, kalcium, sebtapasz, fertőtlenítőszer. Kivételesen erős napsugárzás esetén a napégés elleni védelemre is készülj fel magas faktorszámú napvédővel.

3. Ellenőrizd személyes irataitok érvényességét

Nehogy a lejárt útlevél, személyi igazolvány miatt kelljen visszafordulnotok a repülőtéren! Ahova vízum is szükséges (pl. India, Kína, Jamaica, Kuba, Vietnam, Kambodzsa), számolj az ügyintézés átfutási idejével.

Eközben a címlapon

 

4. Könnyű dzsekit, kardigánt mindenképp csomagolj!

Nem minden tengerparton fogad bennünket hőség. Készülj fel az alkonyatot követő hűvösre, heves esőzésre, vagy egyes országokban az ilyenkor szokásos erős szelekre. Tájékozódj az éghajlati sajátosságokról, melyek akár adott országon belül is különbségeket mutatnak!

5. Készülj fel a reptéri átszállásra

Egy nemzetközi reptéren könnyű eltévedni, ezért érdemes a honlapján elérhető térképeken előzetesen megtervezni a kapuk közötti útvonalat – főleg ha csak feszes tempóban érhető el a csatlakozás.

6. Köss utasbiztosítást

Tengerentúli, egzotikus úti cél esetén mindenképpen érdemes emelt szintű szolgáltatást nyújtó utasbiztosítást kötni. Fontos tudni, hogy sokszor nem elég egy bankkártyába épített utasbiztosítás fedezete, de az Európai Egészségbiztosítási Kártya sem jelent önmagában automatikusan biztosítékot. Önrészt sok országban mindenképpen fizetni kell, magánkórházakban pedig nem fogadják el a kártyát fedezetként.

7. Nézd meg, hová szabad utazni

Az egyik legfontosabb, hogy utazás előtt ellenőrizd, a célország szerepel-e a kormány által összeállított utazásra nem javasolt országok listáján. Ha igen, érdemes újratervezned az úti célt, és biztonságosabb helyszín után nézni, már csak azért is, mert baj esetén a tiltólistán szereplő országokban bekövetkezett károkra nem térítenek a biztosítók.

Ha ezekre odafigyelsz, nem csak az álmaid válthatod valóra, de sok felesleges költséget is megspórolhatsz. És a kaland végeztével ez a tényező is számít!