MANI

Bru­tá­lis össze­ge­ket spó­rol­hatsz, ha így ké­szí­ted fel a la­ká­sod a télre

Las­san itt a tél, a reg­geli fa­gyok már meg is ér­kez­tek - itt az ideje tehát annak is, hogy fel­ké­szít­sük a la­ká­sun­kat a téli hi­degre! Né­hány meg­ol­dás­sal me­leggé va­rá­zsol­hat­juk az ott­ho­nun­kat, anél­kül, hogy a fűtés je­len­tős há­nya­dát az ut­cára nyom­nánk.
  • Szerző: KF

Szigetelés

  • Még mielőtt az igazán nagy hidegek megérkeznének, érdemes néhány órát szánni a lakásunk teljes átvizsgálására. Az állapotfelmérést kezdjük a nyílászárókkal – ahol szükséges,tapasszuk le a lyukakat szilikon szigetelőcsíkokkal, így megakadályozhatjuk, hogy a hideg levegő bejöjjön a lakásunkba. Ha a rések nem látszódnak, a függönyök árulkodhatnak: ha zárt ablaknál is mozognak, akkor ott szükség lesz némi tömítésre!
  • Ugyanígy vizsgáljuk át a bejárati és az erkélyajtókat is! Ha a falban találunk hibákat, gittel vagy purhabbal orvosolhatjuk a problémát!
  • Ha régi típusú, többtáblás ablakunk van, és nem műanyag nyílászárónk, érdemes a két ablak közé, az alsó részre vastag szivacsot vagy textíliát tenni, ez ugyanis szintén megfogja a meleget. De a szivacscsíkot tehetjük a szoba felé eső oldalra is, és egy kis kreativitással remek dekorációt készíthetünk belőle!
EZEKET OLVASTAD MÁR?

A fűtőtest

  • Ne akkor derüljön ki, hogy az elmúlt tél óta meghibásodott a fűtőrendszer, mikor már mínuszokat mutat a hőmérő – teszteljük még a tél beállta előtt, hogy kifogástalanul működnek-e a radiátoraink! Nem csak a beindíthatatlan fűtés jelent problémát, hanem a túlságosan meleget ontó radiátor is! Télen az az ideális belső hőmérséklet, ha a lakásban egy hosszú ujjú pólóban vagy egy vékonyabb pulóverben érezzük jól magunkat.
  • A központi fűtések esetében a szolgáltató gyakran tart egy ellenőrző napot még az ősz elején-közepén: ilyenkor mindenkit felszólítanak a radiátorok teljes hőerőre állítására, és ezen a napon minden fűtőtestben végigkeringtetik a vizet.Figyeljünk arra, hogy az utasításokat pontosan tartsuk be, és ha valamilyen meghibásodást tapasztalunk, azonnal hívjunk szerelőt!

Így is spórolhatsz a fűtésen!

  • Ha pára- vagy nedvességfoltokat találunk a falakon, ablakokon, hívjunk szakembert, hogy kiderüljön, mi lehet a baj.
  • Az ablakmosást és a többi olyan feladatot, amely hosszasan nyitva tartott ajtókat vagy ablakokat igényel, még a fűtési szezon kezdete előtt tudjuk le – különben csak az utcát fűtjük.
  • Ha csak nem muszáj, a kora reggeli órákon kívül ne szellőztessünk! Ha pedig már lement a nap, engedjük le a redőnyöket, húzzuk be a függönyöket – ezzel is meg tudjuk őrizni a nappali meleget a szobákban.
  • Ha tudjuk szabályozni a fűtést, mindig figyeljünk az időjárásra. Télen is vannak enyhébb napok, amikor nem szükséges maximumra állítani a radiátorokat – a számlák befizetésekor érezni fogjuk a különbséget!