OTTHONKA

Tedd a vö­rös­hagy­mát a mik­róba, és tátva marad a szád!

Le­het­sé­ges hagy­ma­pu­co­lás könnyek nél­kül? Ter­mé­sze­te­sen igen, de még az is lehet, hogy hasz­nos, ha könnyekre fa­kadsz. Mu­tat­juk, mi az igaz­ság!

Miért kellene szenvedni főzés közben? Ez nem igazságos!Ha már az előkészítés, azaz a hagymapucolás szakaszát sírással, könnyekre fakadva kell töltened, el is megy a kedved attól, hogy betedd  a lábadat a konyhába. Igazad van!

EZEKET OLVASTAD MÁR?
Pedig lehet hagymát pucolni könnyek nélkül is.

Ha van mikród, így járj el, hogy egyetlen könnycseppet se kelljen ejtened:

1. Távolítsd el  hagyma külső héját.

2. Egy éles, hegyes késsel szúrj bele pár lyukat. Azon keresztül távoznak majd a hő hatására a könnyezést kiváltó gázok.

3. Tedd a mikróba 30 másodpercre, de egy kicsivel se hosszabb időre!  Nem az a cél, hogy a hagyma megfőjön, csupán a gőzöktől akarsz megszabadulni.

Fotó: Markovics Gábor

4. Ennyi az egész: vedd ki a hagymát, és most már bátran szeletelheted vagy apró darabokra vághatod.

Fotó: Markovics Gábor

Ha mikróellenes vagy, akkor az alábbi praktikák segíthetnek:

1. Hűtés

Pucolás előtt tedd a hűtőbe fél órára a vöröshagymát. A nagyobb hagymát 10 percre akár a mélyhűtőbe is bepakolhatod. A lehűlt hagyma sejtjei lassabban reagálnak a vágásra.

Eközben a címlapon

2. Éles kés

Hagymapucoláshoz a legélesebb, rozsdamentes acélból készült kést vagy kerámiakést használj. Így roncsolás nélkül szeletelhetsz. Minél kevesebb a sejtroncsolás, annál kevesebb csípős nedv szabadul fel. A művelet előtt tartsd a csap alá a kést. A víz visszaszorítja a kénes vegyületek levegőbe jutását.

3. Gyertya

Gyújts meg egy gyertyát vagy a gázt. Vágd a hagymát minél közelebb a lánghoz anélkül, hogy megégetnéd magadat. A láng közömbösíti a kéngázt, a könnyezés elmarad.

4. Ventilátor

Kapcsold be a ventilátort, hogy elfújja az arcod elől a hagyma gőzeit.

5. Rágógumi

Vegyél a szádba egy darab kenyeret vagy rágógumit. Rágd félig nyitott szájjal. A keletkező nyál megvédi a nyálkahártyádat az irritációtól.

6. Hagyma töve

A hagyma kis „hajas” tövét legutoljára vágd csak le. Onnan szabadul fel a legtöményebben a könnyfakasztó hagymaszag.

7. Hagyma töve újra

Mazochistáknak épp az ellenkezője javasolt: legelőször a végét nyessék le a vöröshagymának. Így már az elején túlesnek a nehezén.

8. Szemvédő

Viselj kontaktlencsét vagy jól záródó úszószemüveget. Így a szemedbe nem kerül, ha pedig a szádba egy korty vizet tartasz, oda sem jut a gázból, így végképp nem lehet semmi bajod.

De tényleg: ennyire szörnyű lenne egy kis könnyezés? Tudod, hogy ilyenkor tisztulnak a könnycsatornák?

A hagyma segítségével valódi sírás nélkül moshatod át a könnycsatornákat. Az orrjárat is kitisztul, utána könnyebben lélegzel. Az egész légutat fertőtleníti ez a gyógyító zöldség!

Az influenzás, légúti betegségek idején ez kész nyereség. Ha erre gondolsz, már nem is akkora szenvedés az a hagymapucolás, ugye?