MEDICINA

Tea vagy kávé? Most ki­de­rül, neked mit kel­lene inni reg­ge­lente!

Ha bár­ki­től meg­kér­de­zik a tea vagy a kávé az egész­sé­ge­sebb, sokan au­to­ma­ti­ku­san a teát vá­laszt­ják. Csak­hogy az el­múlt idő­szak­ban ren­ge­teg tév­hit ke­rin­gett mind­két ital­ról, így itt az ideje, hogy tiszta vizet önt­sünk a po­hárba és ki­de­rül­jön, neked mire van szük­sé­ged:
címkék:

Mennyi a koffeintartalom?

Köztudott, hogy mindkét ital koffeint tartalmaz, és az is, hogy a koffein egy remek szer arra, hogy a testünk kicsit felpörögjön, és energikusabban kezdhessük a napot. Az is tény, hogy a kávé több koffeint tartalmaz, mint a tea. Egy csésze kávéban körülbelül 100 milligramm körül található ebből az anyagból, míg egy csésze tea koffeintartalma nagyjából 50-75 milligramm között mozog. Ha tehát a nehezebben kelők táborába tartozol, akkor érdemesebb a kávét választanod.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Ugyanakkor mindkét italra igaz, ha szeretnél könnyen elaludni, akkor 4-5 órával lefekvés előtt már nem érdemes se teát, se kávét fogyasztanod.

Ha fontos az íz

Sokan a kávé intenzív ízvilágát emelik ki, amikor emellett az ital mellett teszik le a voksukat. Való igaz, hogy egy csésze fekete sokkal komplexebb ízélményt nyújthat, ugyanakkor ez csak abban az esetben igaz, ha minőségi kávét iszunk. Hiszen egy jó helyről származó exkluzívabb tea is fantasztikus lehet.

Ha a karakteres aromákat kedveled természetesen jöhet a kávé, ha viszont igazi harmóniára és gyengédségre vágysz, akkor mindenképpen teát készíts magadnak.

Melyik az egészségesebb?

Jobb előre tisztázni: mindkét ital rendkívül egészséges. A kávé kiváló tápanyagforrás, mely káliumban, mangánban, magnéziumban és a niacinban gazdag. Egyes tanulmányok szerint, a kávé csökkenti a szívbetegségek, kóros álmatlanság, Alzheimer-kór, a 2. típusú cukorbetegség, Parkinson-kór és a rák kialakulásának gyakoriságát. A tea viszont antioxidánsokban gazdag. A vizsgálatok bebizonyították, hogy a teafogyasztás csökkenti a koleszterinszintet, segít megelőzni a véralvadást, csökkenti az Alzheimer-kór és Parkinson-kór kialakulásának kockázatát, javítja az inzulinérzékenységet, elősegíti a száj egészségét, sőt, még a gyulladásokat, a rákot és allergiát is elkerülhetjük vele.

Mitől leszel energikus?

Mindkét ital elegendő energiát biztosíthat. Mivel a kávé több koffeint tartalmaz, ezért természetesen jobban felpörgethet. De azért akad egy fontos különbség a kettő között:a koffein a kávéból egyből felszívódik az erekben, ezáltal hirtelen dob fel, míg a tea lassabban szívódik fel, viszont hosszabb távra biztosítja ugyan azt az érzetet.

ÉRDEKESSÉG: Csak nagyon kevesen tudják, hogy egy csésze kávé 0.3 gramm proteint is tartalmaz, míg a teában ez az anyag nem található meg.
Eközben a címlapon
címkék: