INSIDER

Ki ülhet szem­ben a pá­pá­val?

Ki­de­rült, hogy ki hon­nan kö­vet­heti a szent­mi­sét, amit Fe­renc pápa ce­leb­rál jú­nius el­se­jén Er­dély­ben. Be­mu­tat­ták a szek­to­rok tér­ké­pét , el­dön­töt­ték, hogy ki hol ül.

Kiderült: a  Hármashalom-oltárhoz legközelebb eső szektorok, a fehér és a sárga jelzésűek esetében fokozott biztonsági intézkedéseket alkalmaznak.

A sárga szektorokban kapnak helyet az erdélyiek és a csángó-magyarok, a távolabb eső, piros jelzésű szektorokban a magyarországi hívek és a háromszékiek foglalnak majd helyet. Megtudtuk: az előzetesen regisztrált, összesen 110 ezer személy a sárga szektorban kap helyet, valamint a piros jelzésű szektor 1-es és 2-es részében.

EZT OLVASTAD MÁR?

A csoportosan regisztráltak az első szektorokból követhetik a szentmisét, az egyénileg regisztrált személyek pedig távolabb kapnak helyet. 

A bal oldalon levő, piros szektorokba kerül azok, aki nem regisztráltak. Onnan nem lehet látni az oltárt, de kivetítők lesznek felszerelve.  Aki egyénileg vagy a családdal regisztrált, május közepén kapja meg e-mailben  a belépőjegyet, a  csoportos jegyeket pedig  a csoportok vezetőihez juttatják el.

A pápa latin nyelvű szentmiséjéhez magyar és román szinkronfordítást biztosítanak. Csíksomlyó lesz az egyetlen olyan helyszín a pápa romániai látogatása során, ahol román és magyar szinkronfordítás is lesz.

A pápai himnusz mellet a magyar himnuszt is eléneklik, az olvasmányokat magyarul és románul olvassák fel, a hívek könyörgése magyarul, románul és németül fog elhangzani. Érdekes ajándékkal készülnek a székelyek. 

Eközben a címlapon
Oláh Zoltán kanonok  felhívást intézett a  helyi papokhoz, arra kéri őket, hogy minden katolikus közösség ültessen egy fenyőfát az egyház területén vagy a  templom kertjében. A gesztussal Ferenc pápa környezetvédelmet szorgalmazó tanítását akarják alátámasztani.