MEDICINA

Te mi­lyen kávét szok­tál inni? Mu­tat­juk, ho­gyan hat a tes­tedre

Ká­vé­ra­jongó vagy? Me­g­ért­jük. De azt vajon tud­tad, hogy nem mind­egy, mi­lyen kávét iszol? El­mond­juk, me­lyik faj­tá­tól mit vár­hatsz az egész­sé­ged­del kap­cso­lat­ban!.

A kávé nemcsak energiával lát el, hanem jót is tesz a testednek, Egyes kutatások szerint csökkenti a szívbetegségek, a stroke és a 2-es típusú cukorbetegség kockázatát, de még a depresszió rizikóját is visszafoghatja. A kávéról tehát nem kell lemondani, csak arra kell vigyázni, hogy ne lépj át azon a határon, amely a kellemes energikusságot elválasztja a gyomorremegős koffein-túladagolástól.

Fotó: Pixabay
Fotó: Pixabay

Mindenkinek másként bontja le a szervezete a koffeint. Így aztán, míg az egyik ember akár négy kávéra is hitelesítve van naponta, és jól alszik mellette, addig a másik az egy kis adag reggeli kávétól is egész napra túlpörög, majd álmatlanságban szenved.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Sajnos máshogyan nem tudod meg, hogyan reagálsz a koffeinre, mint ha kipróbálod. Így sajnos egyszer-egyszer mindenképp bele fogsz futni a túladagolásba. A koffein az idegrendszert stimulálja, így, ha túl sokat iszol belőle, akkor jó esélyed van rá, hogy ideges, stresszes leszel tőle. Minél nagyobb egy adag kávé koffeintartalma, annál valószínűbb, hogy kijönnek rajtad ezek a tünetek. Furcsa módon egy hagyományos eszpresszóban sokkal kevesebb, 150 mg koffein van, míg egy nagy és híg amerikai kávéval akár 325 mg-ot veszel magadhoz. Egy nagy pohar hidegen csepegtetett amerikai kávéban 200 mg koffein rejtőzik.

Fotó: Pixabay
Fotó: Pixabay

Az sem mindegy, mennyire savas a kávé. Hiszen a gyomorproblémákat legtöbbször a savtartalma okozza. A gyulladt nyelőcsővel, gyomorral vagy belekkel élő emberek általában érzékenyebbek a savtartalomra, mivel ez égő érzést válthat ki az érzékenyebb szövetekben. Az eszpresszó, a francia pörkölésű és más, sötétre pörkölt kávék tartalmaznak egy N-metilpiridium nevű vegyületet, amely visszafogja a savasságot, így az érzékeny gyomrúaknak inkább ezt érdemes választaniuk.

A kávéba öntött tej viszont fokozza a savasságot – ahogy a cukor, az édesítőszerek, a vaj, és egyéb ízesítők is. Az úgynevezett „golyóálló kávé”, amelybe vajat tesznek, serkenti az anyagcserét és a tiszta gondolkodást, de emésztési problémákat okozhat. A cukros, tejszínhabos kávécsodák őrülten hizlalnak, és ezzel növelik a 2-es típusú cukorbetegség kockázatát.

Fotó: Pixabay
Fotó: Pixabay

Ha viszont úgy érzed, hogy a kávé nem neked való, akkor is van megoldás. A cikória- és malátakávé például ízben hasonlít a kávéra, viszont koffeinmentes. Ha pedig enyhe ébresztő hatásra vágysz, igyál zöld teát, amely még a gyomrodat is kíméli.

Eközben a címlapon