MEDICINA

Te jó ég! Ez a be­teg­ség fe­nye­geti a nőket, ha ke­ve­set al­sza­nak

Ha egy nő hat órá­nál ke­ve­seb­bet al­szik éj­sza­kán­ként, gyak­ran hor­kol, és fel­is­mer magán néha lég­zés­ki­ma­ra­dást is, oko­sab­ban teszi, ha meg­pró­bál vál­toz­tatni al­vási szo­ká­sain, vagy szak­em­ber­hez for­dul!
  • Szerző: A.A.

Diabetologia című angol szaklapban publikált tanulmány szerint a kevés vagy rossz éjszakai alvás a nőknél különböző betegségek -

EZEKET OLVASTAD MÁR?
különösen a kettes típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát növeli.

De összefüggést véltek felfedezni a kutatók az alvási problémák és a magas vérnyomás, a súlyproblémák és a depresszióközött is.

Fotó: 123RF

A bostoni  "Harvard T.H. Chan School of  Public Health"-en tíz év alatt összesen 130 000 nőt vizsgáltak. A kutatásban részt vettek egy részének egészségi állapotát 2000 és 2010 között, a másik részét 2001 és 2011 között követték nyomon. A vizsgálat kezdetekor senki nem szenvedett cukorbetegségben, rákban és szív - és érrendszeri megbetegedésben.  A kutatás megkezdése előtt arra kérték őket, hogy adják meg azt is, hogy mindig vagy "csak"  többször volt problémájuk az elalvással vagy éjszakájuk átalvásával.

Fotó: Thinkstock
Fotó: Thinkstock
Tíz év után 6407 nőnél 2-es típusú cukorbetegséget diagnosztizáltak.

Az egyfajta alvásproblémával küzdő nők  47 %-ánál jó eséllyel alakult ki diabétesz. Két különböző alvászavar esetén ez a rizikó megduplázódott. Három vagy négy zavar három-négyszeresére növelte az esélyét a betegség kialakulásának.