KÜLFÖLD

Ret­teg­nek a né­me­tek: TBC-s mig­rán­sok lepik el az or­szá­got

A 2015-ös mig­rá­ciós vál­ság kez­dete óta egyre több a TBC-s meg­be­te­ge­dés Né­met­or­szág­ban. A leg­na­gyobb baj, hogy mig­rán­sok a fer­tőző be­teg­ség olyan faj­tá­ját hur­col­ják be Eu­ró­pába, amire az eddig hasz­nált an­ti­bio­ti­ku­mok re­zisz­ten­sek.
  • Szerző: WM

Németországban egyre nagyobb pánikot kelt az a tény, hogy az országban regisztrált TBC-s betegek háromnegyede külföldi. Az egészségügyi hatóságok közlése szerint a legtöbb fertőző beteg Szomáliából, Eritreából, Afganisztánból, Szíriából és Romániából származik. Egy berlini intézet tanulmányából kiderült, hogy míg a migrációs válság előtt, vagyis 2014-ben 5426 tuberkulózisos esetet regisztráltak az orvosok, addig 2016-ban már majd’ hatezerre nőtt ez a szám - írja a Welt. 2017-ben enyhe visszaesés volt tapasztalható, ekkor ugyanis már jóval kevesebb bevándorló érkezett Németországba, mint az azt megelőző két évben.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

A kutatók azonban mégis nagyon aggódnak, mivel egyre gyakoribbak az olyan megbetegedések, ami ellen az eddig jól bevált antibiotikumok semmit sem érnek.

Ez úgy fordulhat elő, hogy Afrikában vagy a Közel-Keleten a TBC egy másik típusa van jelen, amit a migránsok akaratlanul is, de behurcolhatnak Európába. A német kormány azt ígéri, hogy haladéktalanul elkezdenek új diagnosztikai rendszereket és gyógyszereket kifejleszteni, amely része lesz egy új, globális egészségügyi politikának.

Az egészségügyi világszervezet (WHO) jelentése szerint évente több mint kétmillió ember hal meg a tuberkulózisos betegség következményeiben.