KÜLFÖLD

A tbc eddig nem lá­tott faj­tá­ját hoz­ták be a mig­rán­sok Eu­ró­pába

Még a sokat lá­tott szak­em­be­re­ket is meg­döb­ben­tette, ami­kor 2016-ban a tbc olyan vál­fa­já­val ta­lál­ták szem­ben ma­gu­kat, ami min­den ed­di­gi­nél ve­szé­lye­sebb. Azóta több másik ese­tet is re­giszt­rál­tak az or­vo­sok, mint mond­ják: a bak­té­ri­u­mot az af­ri­kai mig­rán­sok hoz­zák Eu­ró­pába.
  • Szerző: WM

A Zürichben található svájci egyetem mikrobiológiai kutatóközpontjának szakemberei először 2016 februárjában regisztráltak olyan, többszörösen ellenálló tbc-s kórokozót, amivel korábban még soha nem találkoztak Európában. A beteg egy Szomáliából érkezett migráns volt.

Az azt követő kilenc hónapban hét további hasonló esetet jegyeztek fel az orvosok. A diagnózisok a jól képzett szakembereket is meglepték, és arra sarkallták őket, hogy országos vizsgálatba kezdjenek, és létrehozzanak egy európai riasztórendszert - írja az Epoch Times.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

A svájci kutatóintézet diagnosztikavezetője, Peter Keller azt állítja:

 a 2016 februári eset volt az első, amikor olyan ellenálló baktériummal találkoztak, amely négy antibiotikum-fajtával szemben is ellenálló  maradt.

A beteget azonnal elszigetelték a külvilágtól, és  több hónapos, intravénásan kapott gyógyszeres kezelésnek vetették alá. 2016 februárja és novembere között összesen nyolc afrikai migránsnál diagnosztizálták a veszélyes baktériumot, ők mind Szomáliából, Eritreából és Dzsibutiból érkeztek Európába. A gyors felismerésnek és intézkedésnek köszönhetően a kórokozó nem terjedt tovább Svájcban.

A zürichi kutatóközpont elővigyázatosságból figyelmeztetést adott ki a többi európai ország szakembereinek, és közzétették a mikrobiológiai adatokat is, hogy könnyebb legyen a kórokozó felismerése. A kontinensszerte elvégzett vizsgálatok során kiderült, hogy 21 másik afrikai migránsban is hordozza a baktériumot. A figyelmeztetésnek hála, a hatóságok gyorsan tudtak cselekedni, és így ismét sikerült megakadályozni a betegség továbbterjedését. A tapasztalatok alapján pedig felépítettek egy európai riasztórendszert, aminek köszönhetően a különböző országok szakemberei villámgyorsan értesülhetnek az esetleges újabb esetekről.

A molekuláris vizsgálatok és a betegek meghallgatása során világossá vált, hogy a tbc-t okozó baktérium egy líbiai menekülttáborban terjed. A szakemberek már kifejlesztettek egy genetikai alapokon nyugvó gyorstesztet is, ezzel akár órák alatt meg lehet állapítani egy gyanús tünetekkel rendelkező emberről, hogy tbc-s vagy sem. 

Eközben a címlapon