Létrehozva: 2016.07.14.

Össztűz zúdult a "savanyúságos" magyar háziasszonyra, kinek van igaza?

A vitát egy házilag eltett savanyúság váltotta ki. Valika mûanyag flakonokba tömködte az uborkát.

Sokan negatívan véleményezték a magyar háziasszony, azaz Valika korszakalkotó,PET palackos savanyúság megoldását. Valóságos kommentáradat indult el a %RIPOST% cikke nyomán.

Sőt, szerkesztőségünknél is többen jelezték fenntartásukat. Egész pontosan arra hívták fel a figyelmet, hogy szerintük borzasztó veszélyes a műanyag flakonokat savanyításra felhasználni. Indoklásuk szerint a savas kémhatású folyadék - pl. kovászolással eltett savanyúság leve - kölcsönhatásba lép a műanyagpalack anyagával és rákkeltő anyagokat old ki belőle.

Ezek után talán mindenkiben, aki olvasta a kommentet, bujkál egy kis egészséges kételkedés.

Nem kell félni!

A polietilén-tereftalát, hétköznapi elnevezéssel PET az egyik legelterjedtebb műanyag. Könnyen formázható, jó az ütés-, hőállósága. Mivel praktikusan átlátszó anyag, élelmiszerek csomagolására, tárolására tökéletesen megfelel. És a víz-alapú folyadékoknak nem lesz bajuk benne!

Jöjjön egy kis tudomány!

A PET műanyag viszonylag hosszú szénláncú apoláris vegyület, míg a víz, pláne a sós vagy savas víz poláris molekulákból áll. NEM OLDÓDNAK EGYMÁSBAN! A kémiát vélhetően jobban ismerő egyik hozzászóló épp az ecetet, illetve az ecetes flakont hozta fel példának - miért árulnák így a konyhai felhasználású savanyító anyagot, ha betegséget okozna? Csendben hozzátesszük, hogy a sósavat is ilyen csomagolásban lehet megvásárolni a háztartási boltokban. És noha ez utóbbi vegyi anyagot természetesen nem fogyasztjuk el, maga a csomagolás módja jelzi, hogy az erős sav nem oldja fel a műanyagot!

Olyan hozzászóló is akadt, aki a palack felületén megtelepedő és esetleg romlást hozó baktériumoktól, illetve gombáktól tart. Való igaz, hogy az újratöltött PET palackokba a levegőben található káros mikrobák is bejuthatnak - de sok vizet nem zavarnak odabent.

Valika módszere ugyanis ezt a problémát is elhárítja!

Egyrészt a kupakzárás miatt a mikroorganizmusok életfeltételei erősen le vannak korlátozva. Nincs oxigén utánpótlás, nem tudnak elszaporodni. Másrészt a magyar háziasszony a palackos savanyúságához tetemes mennyiségű sót tesz. Ez pedig antibakteriális hatású anyag. Évezredek óta használják fertőtlenítésre, sok esetben pedig konzerváló-, tartósítószerként. A feldogozott hústermékeknél - pl. szalonna, kolbász - a legegyértelműbb ez az eljárás.

A só megóv a baktériumoktól!

Egy szó, mint száz: a PET palackot sokan túldémonizálják, teljesen fölöslegesen. Próbálod ki te is bátran Valika receptjét, tárazz be télire a műanyag flakonos szuper-savanyúságból!

Ez is érdekelhet

origo.hu

Ezeknek a használt autóknak a kilométeróráját tekerik vissza a leggyakrabban Magyarországon

origo.hu

Nagy a baj: katonákat küld Ukrajnába az Egyesült Államok

metropol.hu

Őrjöngenek a magyarok; kiderült, ki lehet Szoboszlai új edzője

mandiner.hu

Magyarország szoros szövetségese veheti át az uralmat az Európai Unióban

ripost.hu

A csillagok nem hazudnak: ebből a 3 jegyből lehet milliomos

hirtv.hu

Hallgatásba burkolózott Magyar Péter az adatkezelési botrány kapcsán

origo.hu

Meglepő véleménye van a modellkedésről Kiszel Tünde lányának

lakaskultura.hu

Váza saját kezűleg: Zseniális DIY-ötlet a lakberendezés szerelmeseinek

ripost.hu

Zokogásban tört ki az időutazó: borzalmas jövő vár ránk

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

jatek.hirfm.hu

Nyerő ajándékok. Vigye el őket a Hír FM játékában (hirdetés)

ripost.hu

Fél hogy ártott a gyerekeinek, Meghan nagyot hibázhatott

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

FAZÉK

Ezt rontja el mindenki, amikor rakott krumplit készít, te ne tedd!

FAZÉK

Most lehet szedni a gyógyerejű csalánt, mutatjuk, mennyi mindenre jó

FAZÉK

Tojáskrém 3X: zseniális recepteket mutatunk

FAZÉK

3 előre elkészíthető, isteni saláta a húsvéti asztalra

FAZÉK

Már virágzik a bodza! Készíts isteni szörpöt télire, mutatjuk a tökéletes receptet

FAZÉK

Így készül az igazi knédli, ez nagyanyáink legjobb receptje

FAZÉK

Ha még ettél finomat: Töltött bundás kenyér az új kedvenc

FAZÉK

Soha többet nem marja szét a szemedet a hagyma, itt a trükk