KÜLFÖLD

Sztráj­kot hir­de­tett szom­batra az egyik fran­cia rend­őr­szak­szer­ve­zet!

A rend­őrök már alig bír­ják a ter­he­lést. 25 mil­lió túl­órát kell majd kifi­zetni nekik - mondta egy rend­őr­szak­szer­ve­zet fő­tit­kára a te­le­ví­zi­ó­ban.
  • Szerző: SZM

A francia sárga mellényesek megmozdulásain az ellenük kivezényelt rendőrök már eddig is több arcukat mutatták. A keménységet jelzi, hogy az elmúlt szombaton már tízezer könnygáz-, füst- és hanggránátot használtak a rend helyreállítására, nem túl sok sikerrel.Másrészt volt olyan rendőrcsapat is, amelynek tagjai levették  fejükről a sisakot, jelezve, hogy nem támadnak a tüntetőkre.

A VIGI rövidítésű rendőrszakszervezet Twitter oldalán tegnap megjelent egy fényképes bejegyzés. Mint az alábbi képen látható, Alexandre Langlois, a VIGI főtitkára

EZEKET OLVASTAD MÁR?
még kedden este bejelentette a RadioSud műsorában, hogy támogatják a sárgamellényesek mozgalmát, és szombattól kezdve határozatlan ideig sztrájkot hirdetnek.

Mostanra ugyanis már mindenki tényként kezeli, hogy szombaton elindul az “acte 4”, azaz a negyedik felvonás, amely egyes értékelések szerint még durvább lesz, mint az eddigiek. "A sárga mellényesek követelései mindannyiunkra érvényesek” – olvasható a VIGI felhívásában. A sztrájkról szóló értesítés elsősorban a belügyminisztérium adminisztratív, műszaki, tudományos és állami dolgozóira vonatkozik – állította utóbb a BMFTV.com cikke.

A legnagyobb szakszervezeti tömörüléshez, a CGT-hez tartozó SDIS, amely a megyei tűzoltó- és mentőszolgáltatásokat végzi, szintén arra kérte tagjait, „támogassák a népi elégedetlenséget és csatlakozzanak a sárgamellényesekhez."

A rendőrök idegei már alig bírják a terhelést – nyilatkozta a televízióban Yves Lefebvre, az UNITÉ SGP POLICE FSMI-FO rendőrszakszervezet főtitkára tegnap. Lefebvre emlékeztetett arra, hogy a sárgamellényesek egyetlen kérelmet sem nyújtottak be, így tüntetéseiket nem is tilthatták be.

"A rendőrség elfáradt – mondta. Szeretnénk majd megkapni a 25 millió túlórára járó juttatásunkat, mert ha nem, a sárgamellényeseket a kék kabátos rendőrök tüntetése fogja követni."

A riport itt nézhető meg.

Eközben a címlapon