INSIDER

Sz­tá­rok és tu­ris­ták is oda­van­nak a ma­gyar fő­vá­ro­sért

Lon­don, Pá­rizs, Athén, Fi­renze és Genf együtt nem ka­pott annyi sza­va­za­tot, mint a ma­gyar fő­vá­ros a ran­gos Euro­pean Best Dest­i­na­tion friss sza­va­zá­sán. Vajon mi a titka a ma­gyar fő­vá­ros­nak? Ennek pró­bált a Ri­post utá­na­járni.

A rangos, félmilliónál is több véleményen alapuló European Best Destination friss szavazásán 2019. Legjobb európai úti céljának kiáltották ki Budapestet. A győzelmet hozó szavazatok háromnegyede külföldről, döntően az Egyesült Királyságból, Amerikából, Németországból, Franciaországból, Ausztriából és Olaszországból érkezett.

Odáig vannak érte a szerelmesek

EZT OLVASTAD MÁR?

Budapest tökéletes célpont a romantikához: dunai hajókázás, margitszigeti séta, Andrássy úti korzózás, lánykéréshez pedig ideális helyszín a rakpart, a lenyűgöző panorámájú Budai vár vagy a kivilágított Lánchíd. S akkor még nem beszéltünk a számtalan kis beülős helyről, ahol édes kettesben lehet falatozni, jó magyar borokat és fogásokat kóstolni vagy éppen Michelin-csillagos éttermek menüivel ismerkedni. S ott vannak még a fantasztikus gyógyfürdők, mint a Gellért és a Széchenyi Fürdő, melyek télen is csodás felfrissülést kínálnak.

Nincsenek távolságok

A magyar fővárosban szinte minden megtalálható, ráadásul alig karnyújtásnyira! A természet szerelmeseit elkápráztathatja a Gellért-hegy és a budai várhegy, a Margitsziget, a Duna, a Városliget és a Pálvölgyi cseppkőbarlang, az építészet megszállottjai az aquincumi romoktól kezdve a Budai Váron, a Lánchídon, a Parlamenten és százéves házak százain át a Hősök teréig, a Várkert Bazárig vagy a Gozsdu udvarig számtalan látnivalóra csodálkozhatnak rá.

Tömegközlekedéssel vagy akár gyalog is minden jól megközelíthető. Itt található Európa második földalattija és legnagyobb zsinagógája, valamint a Szent Jobbot őrző Szent István-bazilika. Az sem elhanyagolható szempont, hogy Budapest kiemelten biztonságos város, mely sajnos sok más európai helyről nem mondható el.

Eközben a címlapon

Bulik és sztárok központi helye

Sziget Fesztivál, romkocsmák, Hard Rock Café, klubok és diszkók sora várja a lazítani, szórakozni vágyókat, sok brit kifejezetten legénybúcsút tartani érkezik a magyar fővárosba, a Papp László Budapest Sportarénában pedig átlagosan minden hónapban fellép legalább egy világsztár (idén többek közt Sting, Tom Jones, Eros Ramazzotti és Andrea Bocelli). Ráadásul nem csak a turisták, de a hazánkba érkező sztárok is előszeretettel szelfiznek, illetve fotózkodnak Budapest nevezetességeivel a háttérben. Hugh Jackman szállodai szobája ablakában pózolt a Lánchíddal, utóbbira – nem kis botrányt okozva – Will Smith fel is mászott egy videó erejéig.

Eva Longoria örömmel ugrált a Mátyás templomnál és a Szent István Bazilikánál, Tom Hanks kispolskikkal pózolt Budapest több pontján is,

I'm so excited about my new car!! Hanx.

Tom Hanks (@tomhanks) által megosztott bejegyzés,

Arnold Schwarzenegger pedig a Városligetben bringázott.

Ezért szeretik a turisták Budapestet

Dimosthenis Papadopoulos a feleségével érkezett Görögországból: „Az épített örökség vonzott Budapestre, de nem csak az épületek tetszenek, hanem a magyar főváros atmoszférája is.”

Koreából érkezett Kimin Oh, aki hallott és olvasott is a magyar fővárosról: „Odáig vagyok a budapesti éjszakai életért, a város esti fényeiért” – lelkendezett.

A szőke Laura és a két Anna Spanyolországból utaztak Budapestre: „Egyetemisták vagyunk, és a tervezésnél fontos szempont volt a helyszín mellett az olcsó szállás. Az ismert nevezetességeken túl hab a tortán a sok filmbe illő régi épület, amelyeknél nagyon jó fotókat lehet készíteni.”

A spanyol Marta Ruiznak és Jose Alberto Delgadónak ismerősök ajánlották Budapestet. „Ó, te jó ég! Sokkal több látnivaló van Budapesten, mint gondoltuk! Rengeteg új élmény ér bennünket és a magyar ételek is nagyon finomak.”

Veronika és Angelina Moszkvából jöttek: „Rengeteg képet láttunk Budapestről, s azt mondtuk, ezt a sok mindent muszáj a saját szemünkkel is látni. Ma érkeztünk és spontán indulunk felfedezni a várost.”