LELKIZŐ

Sztár írt dalt a ve­ro­nai busz­tra­gé­dia ál­do­za­ta­i­nak em­lé­kére

"Nél­kü­led, veled" cím­mel írt dalt a KFT együt­tes ze­né­sze, Bor­nai Tibor a bal­eset­ben el­huny­tak em­lé­kére, a hoz­zá­tar­to­zók ké­ré­sére. A ze­ne­szá­mot a tra­gé­dia két­éves év­for­du­ló­já­nak al­kal­má­ból, ja­nuár 31-én mu­tat­ják be élő­ben.
  • Szerző: Ripost

A zene különleges módon tudja elmondani az érzéseinket, a hangulatunkat, az örömeinket és a fájdalmainkat. Ugyanezt gondolják a veronai buszbaleset áldozatainak a hozzátartozói is, akik nemrég felkérték a KFT együttes zeneszerzőjét, hogy írjon egy dalt róluk, a gyerekekről, az érzéseikről.

EZEKET OLVASTAD MÁR?
Egy este megkerestem Bornai Tibort, akinek zenei világát, érzelmi látásmódját szeretve és tisztelve azt gondoltam, hogy biztosan fogékony lesz erre a kérésre. Végül nem kellett csalódnom

– adta közre Szendrei Endre, aki szerint a zenész is örömmel vette tudomásul, hogy lehetetlennek tűnő feladatok hamar ihletté tudnak válni benne.

Az ismert zenész szerint egy ilyen súlyú felkérést először el kell utasítani.

„Ilyenkor csak egyetlen jó válasz van, az, hogy nem. Egy dalszerző ugyanis nem gondolhatja magáról, hogy képes egy ilyen komoly feladatot elvállalni. Endre viszont azt mondta, hogy pont emiatt gondoltak rám, mert én képes vagyok. Ez a mondat győzött meg engem és álltam neki a munkának”

– nyilatkozta a -nak Bornai Tibor.

Csendben a zongora elé ültem, nem beszéltem senkivel. A belső hangomra volt szükségem, hogy át tudjam érezni, milyen, ha valaki örökre elveszíti a gyermekét.
Fotó: MTI

Egy hónap sem telt el a felkéréstől, amikor megszületett a „Nélküled, veled” című dal szövege, ami szinte változtatás nélkül szerepel a ma már kész dalban.

Eközben a címlapon

„Vigasztaló, fájdalmas, simogató, mégis őszinte érzések szerepelnek a zeneműben arról, hogy milyen lehet az élet Nélküled, veled. A dal a veronaiakról szól, de mindazokhoz is, akik akár tragikus akár más körülmények között elvesztett szeretteivel élik mindennapjaikat”

– mondta a KFT együttes zeneszerző-dalszövegírója.

Ősbemutató a kétéves évfordulón

Mint ismeretes, 2017. január 20-án éjszaka szenvedett balesetet a főként budapesti gimnazistákat és kísérőiket szállító busz Veronánál, összesen 17-en haltak meg. A gyászolók tavaly állítottak emléket az elhunytaknak a Városligetbe, oda, ahova várták volna a buszt, ami sosem érkezett meg Magyarországra. Idén, a tragédia kétéves évfordulója alkalmából egy koncertet szerveznek január 31-én, a tervek szerint utolsó dalként csendülne fel élőben a Nélküled, veled.

Két év után lett gyanúsított Ahogy a is beszámolt róla, a baleset után mind az olasz, mind pedig a magyar hatóságok megkezdték a nyomozást, hogy feltárják a tragédia körülményeit. Veronában 2017 márciusában le is zárták: kiderült, hogy illegális póttartály és plusz ülések voltak beépítve a buszba. Egy évvel később, tavaly már megtörtént a vádemelés is: V. János buszsofőr mellett öt olasz autópálya-mérnököt okolnak a tragédiáért. Már két tárgyaláson túl vannak az olaszok, egyiken sem vett részt a buszt vezető sofőr, még azt is képes volt tagadni, hogy ő ült a volán mögött. A úgy tudja, hogy legközelebb márciusban kerül sor az újabb tárgyalásra, amin az elhunytak hozzátartozói is részt fognak venni. Itthon még decemberben történt áttörés: akkor a sofőr egyik orvosát hallgatták ki gyanúsítottként, ő ugyanis anélkül adott engedélyt a vezetésre, hogy az alvászavara miatti szükséges vizsgálatokat elvégeztette volna rajta. Az üzemorvos megtagadta a vallomást.