LEGFRISSEBB

Szo­rul a mig­ránsp­rés: Ma­gyar­or­szág cél­ke­reszt­ben

Brüs­szel meg akarja győzni a ma­gyar ve­ze­tést a mig­rán­sok tag­ál­la­mok kö­zötti szét­osz­tá­sá­nak szük­sé­ges­sé­gé­ről. Kö­ze­le­dik az erre adott jú­ni­usi ha­tár­idő.
  • Szerző: Ripost

Az uniós tagállamok eddig 40 ezer áttelepítendő menekült befogadására tettek vállalást, Németország pedig a héten felajánlotta, hogy befogad további több mint 10 ezer olyan menekültet, akik a program keretében érkeznek az EU-ba – mondta el a Berliner Morgenpost-nak Dimitrisz Avramopulosz, a brüsszeli bizottság migrációs ügyekért felelős tagja.

EZEKET OLVASTAD MÁR?
Ezzel teljesítettük célunkat, és úgy tűnik, meg is haladjuk majd

- mondta az uniós biztos. Mint hozzátette, a német kormány ismét bizonyította, hogy lehet rá számítani, amikor a tét a nemzetközi szolidaritás.

A brüsszeli bizottság tavaly szeptemberben hirdette meg az illegális migráció visszaszorítását célzó stratégiájába illeszkedő kísérleti programot, amelynek célja, hogy a különösen veszélyeztetett menekülteknek a veszélyes utak helyett biztonságos és jogszerű lehetőséget nyújtsanak az Európába jutáshoz, és az EU szolidaritást vállaljon a közösségen kívüli fogadó országokkal. A tagállamok önkéntes alapon vehetnek részt az áttelepítésben. A bizottság 500 millió eurót különített el a 2019 októberéig tartó programra.

Dimitrisz Avramopulosz arra is kitért, hogy „egyes tagállamok nagyon vonakodnak, kormányaik csak a hazai publikumra figyelnek, és nem Európára", de a bizottság megpróbálja meggyőzni ezeket a kormányokat - tette hozzá.

Hangsúlyozta, hogy júniusig megállapodásra kell jutni, mert a jelenlegi szabályozás, az úgynevezett dublini rendszer nem működik, és "nem nézhetjük tovább, hogy néhány tagállam egyedül viseli a terheket" - mondta Dimitrisz Avramopulosz, aláhúzva, hogy

nagyobb adag szolidaritásra van szükségünk.

Mint mondta, az EU migrációs politikája értékeken alapul, de a közös történelmen is. "Nem szabad megfeledkezni arról, hogy az EU-s polgárok jelentős része olyan menekültek leszármazottja, akik a két világháborúban hazájuk elhagyására kényszerültek" - mondta a migrációs ügyekért, az uniós belügyekért és az uniós polgárságért felelős biztos, aki bizonyára megfeledkezett Európa kétezer éves keresztény gyökereiről

Eközben a címlapon