NÍNÓ

Ka­rá­cso­nyi tréfa? Szán­dé­ko­san gyújt­hat­ták fel pa­nel­há­zat

Fe­kete füst lepte el egy tíz­eme­le­tes panel lép­cső­há­zát Szom­bat­he­lyen, mi­u­tán a pos­ta­lá­dák­nál ki­gyul­ladt pa­pír­kö­teg­ről a tűz át­ter­jedt az aj­tókra is. Nem zár­ták ki a szán­dé­kos gyúj­to­ga­tást.

Óriási tűz volt Szombathelyen hétfő este, a Katasztrófavédelem tájékoztatása szerint összehordott újságpapír kapott lángra egy tízemeletes panelház földszintjén. Amikor a tűzoltók kiértek, a lakók már eloltották a tüzet, ám a lépcsőházat fekete füst lepte el, át kellett szellőztetni. Négy embert kellett kórházba szállítani.

Arra lettem figyelmes, hogy olyan furcsa szag van. Amikor kinéztem az ablakon, akkor láttam a gomolygó füstöt az utcán, azonnal lerohantam a ház elé

– elevenítette fel a történteket a -nak egy szombathelyi asszony, aki szerint szándékos gyújtogatás állhat a háttérben.

Többen mondták a lakók közül, hogy fiatalok cigarettáztak a lépcsőház földszintjén, a postaládák mellett. Lehet, hogy ők dobták a szórólapokra a csikket, biztos jó tréfának találták

- mondta a -nak a nő, aki reméli, hogy a térfigyelő kamerák alapján be tudják azonosítani a gyerekeket.

A tüzek a keletkezés módja szerint alapvetően három csoportba sorolhatók. Az elsőbe a – hazánkban leggyakrabban előforduló – gondatlan tűzokozás következtében keletkezett tüzek sorolhatók (például ottfelejtett gyertya, el nem oltott cigaretta, égve hagyott tábortűz). Akár ilyen is lehet a hétfő esti, szombathelyi lépcsőháztűz. A másik csoportot a véletlen tűzesetek alkotják. Ilyen a villámcsapás, vagy meghibásodott elektromos berendezés okozta tűz, illetve az öngyulladások bizonyos fajtái. A harmadik, sajnos gyakran előforduló csoport pedig a szándékos tűzokozás. Amennyiben az utóbbit állapítják meg a szombathelyi tűzről, a lakók által említett fiatalok akár több év börtönt is kaphatnak!