RIPOSTER

Be­je­len­tette az ál­lam­tit­kár: vörös kód van ér­vény­ben Ma­gyar­or­szá­gon

A hőség miatt volt szük­ség az in­téz­ke­dés be­ve­ze­té­sére, amellyel a rá­szo­ru­ló­kat se­gí­tik.
  • Szerző: Ripost

A Szociális Ügyekért Felelős Államtitkár kiadta Magyarországon a vörös kód figyelmeztetést, ami a mai naptól lépett érvénybe délután három órakor - írja a Blikk.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

A vörös kód akkor lép életbe, ha a nappali középhőmérséklet -10 alatti, vagy +27 fok fölé emelkedik. Amennyiben ez megtörténik, a szociális intézmények kötelessége, hogy elszállásolják az arra rászorulókat. Amennyiben a közelben nincs hajléktalanszálló, akkor a fedél nélkül élőket egyéb intézményekben kell elhelyezni, feltéve ha erre igényt tartanak. Az adott helyen krízisellátásban részesülnek a befogadottak, azaz figyelik, hogy elkerüljék a kiszáradást, illetve biztosítják a pihenésükhöz szükséges feltételeket is egészen a vörös kód visszavonásáig.

Szerdán életbe lépett az országos tisztifőorvos által elrendelt hőségriasztás. A legmagasabb szintű, harmadfokú intézkedés vasárnap éjfélig lesz érvényben.

Hőségriasztást akkor rendelnek el, ha a napi középhőmérséklet legalább három egymást követő napon eléri vagy meghaladja a 27 Celsius-fokot.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ azt javasolta, hogy a legmelegebb órákban, 11 és 15 óra között lehetőleg senki se tartózkodjon a tűző napon, ügyeljünk a fokozott folyadékfogyasztásra, és kerüljük a kávé, az alkohol, a magas koffein- és cukortartalmú üdítők, valamint a zsíros ételek fogyasztását.