KIAJOBB

Gond­ban a ka­pi­tány, be­rúgta az öl­tö­ző­aj­tót a vá­lo­ga­tott újonca

Fel­ad­ták a lec­két Marco Ros­si­nak! Nehéz vá­lasz­tás vár rá a fon­tos Eb-se­lej­te­zők előtt: rutin a kis­pad­ról vagy a bom­ba­for­má­ban ját­szó ta­pasz­ta­lat­lan fi­a­tal? Ha­ma­ro­san ki­de­rül.
  • Szerző: vav

Marco Rossi szövetségi kapitány a múlt hétfői kerethirdetéskor nagyon ráérzett, mikor érdemes meghívni a Salzburgban addig jobbára csak kispadozó Szoboszlai Dominikot. A 18 éves magyar szupertehetség napokon belül két mérkőzésen is nagyot alkotott Salzburgban. Hogy folytathatja-e a nagy napjait a nemzeti tizenegyben is? Az előjelek alapján egyáltalán nem kizárt, sőt!

Dominak a Salzburg után a válogatottnál is sikerül az áttörés?
Dominak a Salzburg után a válogatottnál is sikerül az áttörés?
Fotó: Instagram
EZEKET OLVASTAD MÁR?

Múlt csütörtökön a Napoli elleni (3-1) Európa-liga-mérkőzésen jó játékkal és gólpasszal, vasárnap az Innsbruck vendégeként első osztrák Bundesliga-góljával hálálta meg edzőjének, hogy mindkétszer a kezdőcsapat tagjaként bedobta a mély vízbe. Marco Rose sérülések és eltiltás miatt szavazott bizalmat neki, és könnyen lehet, hogy a körülmények a válogatottnál is Domi malmára hajtják a vizet.

Korábban Bernd Storcknál és Georges Leekensnél is csak a kerettagságig jutott. Most azonban más a helyzet, a Napoli elleni mérkőzés után a Digisport szakértőjének felvetésére így üzent:

Szerintem készen állok arra, hogy kezdjek a felnőtt válogatottban, ám meglátjuk, ez nem az én döntésem, hanem a mesteré.

Rossi erre félig-meddig csípősen, másrészt talán az ifjú önbizalmát elismerve reagált a Telkiben megrendezett sajtótájékoztatón:

„Csak holnap vagy holnapután fogom eldönteni, ki lép pályára kezdőként, de

örülök, hogy Szoboszlai tizennyolc évesen már alkalmasnak érzi magát erre.”
Eközben a címlapon

Ki helyett játszhat?

A támadó középpályásként középen vagy – mint Salzburgban – a bal oldalon is bevethető Szoboszlai akár Dzsudzsák Balázs helyére is pályázhat. A 98-szoros válogatott csapatkapitány majd' egy hónapja, február 22-e óta nem játszott meccsen (kenyéradója, az Al-Ittihad Kalba jövő péntekig nem lép pályára az Egyesült Arab Emírségekben).

Rossi szerint ugyan jobb állapotban van, mint a legutóbbi válogatott meccsen, de most a tét és – a sokoldalúbb Szoboszlai jóvoltából – a konkurencia is nagyobb.

Dzsudzsák „helyén”, a bal szélen szerepelhetne Sallai Roland is, csakhogy a Freiburg fiatal magyar légiósa november óta sérült.

A középső középpályások közül Nagy Ádám és Kleinheisler László hasonló cipőben jár: előbbi idén csak 14 percet játszott a Bolognában, utóbbi 38-at az Osijek csapatában.

Mindez arra enged következtetni a szlovák-magyar és a magyar-horvát meccsek előtt, hogy Szoboszlai legalább az egyik Eb-selejtezőn játéklehetőséget kaphat a válogatottban. Ha úgy él vele, mint tette azt a Salzburgban, legközelebb már az jelent meglepetést, ha nem kerül a kezdőcsapatba.