INSIDER

Szív­gyógy­szer he­lyett ho­meo­pá­tiás bo­gyót ka­pott a férfi, hol­tan ro­gyott össze

Óri­á­sit hi­báz­ha­tott a 35 éves férfi há­zi­or­vosa, in­fark­tus he­lyett reflux­szal ke­zelte a be­te­gét, aki­nek szív­gyógy­szer he­lyett ho­meo­pá­tiás nyug­ta­tót adott...
  • Szerző: Ripost

„Ne izgulj, az orvos szerint ide sem tudtam volna gyalogolni, ha infarktusom lenne” – ezzel biztatta az anyukáját 2016 áprilisában Attila, miután kijött az orvosi rendelőből.

Elért a házuk kerítéséig, ott viszont összeesett és meghalt, már nem lehetett megmenteni az életét. Kiderült: refluxra kapott gyógyszert és homeopátiás nyugtatót, ám Attilának jóval komolyabb baja volt: infarktust kapott.

EZT OLVASTAD MÁR?

„A postás hívta édesapámat, hogy Attila összeesett a kerítés előtt, holtan talált rá. Megdöbbenve fogadtuk a hírt, hiszen az orvostól jött. Nem értettük az egészet, összeroppant a család” – emlékszik vissza a tragikus esetre Attila testvére, Richárd. Öccsének egész éjjel fájt a hasa, ezért másnap lesétált a család háziorvosához. A rokonok állítása szerint már éjjel szorított a mellkasa, zsibbadt a bal karja.

Refluxra kapott gyógyszert, illetve tanácsolták neki, hogy szedjen be pár homeo­pátiás nyugtatót. Aztán hazaindult, de ez volt az utolsó sétája” – csuklott el a hangja Richárdnak.

A boncolás megállapította, hogy Attila halálát koszorúér-elzáródás és szívizomelhalás okozta, a kórboncnok feljelentést tett a háziorvos ellen.

A család úgy döntött, perel.

„Az adatok és tanúvallomások alapján a háziorvos diagnosztikus tévedést és szakmai szabálysértést követett el. Ha helyes diagnózis születik, úgy Attila túlélési esélyei lényegesen – szakirodalmi adatok alapján akár 80 százalékkal is megnőttek volna” – részletezte a Blikknek a család ügyvédje, dr. Ábrahám Csaba.

Az ügyben érintett orvos először a részvétét fejezte ki a családnak. Mint mondta, az orvosi titoktartás miatt érdemben nem védekezhet az ügyben. Annyit elárult, hogy az általa felállított diagnózist igazolta a boncolás. Hozzátette, az még a további vizsgálatok tárgya, hogy a fiatalember halálához vezető ­kórok fennálltak-e a háziorvosi vizsgálat időpontjában, vagy azt követően alakultak ki.

Ez utóbbi körülmény az orvos szerint az, ami miatt a nyomozó hatóságok elrendelték a beszerzett igazságügyi szakértői vélemények kiegészítését.