INSIDER

Szív­do­bog­tató, mivel zárul Fe­renc pápa csík­som­lyói mi­séje

Kár­pát­alja, Fel­vi­dék, Ma­gyar­or­szág, a Vaj­da­ság és Er­dély össze­bo­ru­lása lesz a pápa jú­nius 1-i csík­som­lyói lá­to­ga­tása, de kül­föld­ről, a ten­ge­ren­túl­ról is sok ma­gyart vár­nak. Ki­de­rült, hány za­rán­dok rész­vé­te­lére szá­mí­ta­nak a szer­ve­zők.

110 ezren regisztráltak a június 1-jei történelmi eseményre, és további, mintegy 60 ezer ember részvételére számítanak a szervezők.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

A forgalmat Csíkszereda környékén már előző nap lezárják. Csaknem minden erdélyi család befogad egy zarándokot, és hazatér a világ minden tájára szétszóródott rokonság is. A helyszínen több mint ötszáz önkéntes segíti majd az eligazodást, az érkezőknek arra kell számítaniuk, hogy a parkolóktól több kilométert kell gyalog megtenniük. A csoportokban is tevékenykednek majd önkéntesek, akik segítenek, mit lehet vinni a helyszínre és mit nem.

Fotó: MTI

A Magyarországról érkezők az oltárral szemben állva a baloldalon kapnak helyet, és aki nem látja az oltárt, óriás kivetítőkön követheti az eseményeket. 

Oláh Zoltán kanonok, a szervezőbizottság sajtófelelőse a kérdésére elmondta: a regisztráltak 90 százaléka Romániából érkezik. A zarándokok harmada gyalogosan teszi meg az utat Csíksomlyóig, negyedrészük vonattal, a többiek autóbusszal. Székelyudvarhelyről az 55 kilométeres távot három nap alatt teszi meg egy zarándokcsapat. Parajdról 100 kilométeres Mária-út vezet Csíksomlyóra, ezt az El Caminóhoz hasonlóan egész évben használják, most is sokan érkeznek ezen az útvonalon gyalogosan. Úgy tudjuk, a Csíkszereda környéki falvakból többen lóháton fognak érkezni, s több motoros zarándokcsapat is bejelentkezett.

Elkészült a pápa miseruhája

Szatmári művész készített erre az alkalomra miseruhát a pápának. Hátoldalára került a romániai pápalátogatás logója a magyar nyelvű mottóval, elöl pedig a csíksomlyói kegyszobor és kegytemplom látható.

Eközben a címlapon

Sabău Trifu Cristina selyem- és aranyszálat, nemes, finom, színes kelméket ötvözött, a fehér alapra meleg tónusú kompozíciót készített, amelyben a sárga, a barna, a bordó és a piros árnyalatok hangsúlyosak.

A miseruhát egy héttel korábban szállítják Csíksomlyóra.

Kalákában faragják a székely kaput

Székely kaput állítanak Csíksomlyón a Hargita megyeiek a pápának. Zeteváralján már elkészült a kapu egyik oldala, s faragják a másik oldalát is a Vámszer Géza Művészeti Népiskola tanulói és oktatói.

A kapu 8,48 méter hosszú és 5 méter magas lesz. 

„Úgy vélem, a székely kapu felállítása híven szimbolizál majd minket, épített és szellemi örökségünket" – nyilatkozta Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke.

Fenyőt ültetnek

A szervezők nevében Oláh Zoltán felhívást intézett a plébánosokhoz és hívekhez, hogy még a pápalátogatás előtt minden katolikus közösség ültessen egy fenyőfát a templom, illetve a plébánia udvarán vagy más alkalmas helyen. Ez a fa jelképezze Ferenc pápa környezetvédelmet szorgalmazó tanítását.

Megnyitják a helyi templomokat

A pápalátogatás előtti napon a csíkszeredai templomok este szentmisével várják a zarándokokat, és egész este, éjszaka nyitva állnak, hogy a zarándokok megpihenhessenek és meggyónhassanak.Közös virrasztásra is hívják őket a Segítő Mária Gimnázium kollégiumának kápolnájába. Ferenc pápa korábban felhívásban kérte a 24 órás szentségimádást. A zarándokok hajnalban, a virrasztás után közösen indulnak a hegynyeregbe. A Szentatya latinul mond majd misét, s Csíksomlyó az egyetlen helyszín, ahol magyar és román szinkrontolmácsolás is lesz. A szentmise végén felcsendül majd a magyar himnusz.