HARCÉL

Szili Katalin: A magyar pártok közösen lépnek fel

Az erdélyi magyar pártok és politikai szervezetek képviselői megállapodtak arról, hogy szeptember végéig cselekvési tervet dolgoznak ki a következő két év operatív együttmûködéséről.
  • Szerző: ripost

A közös cselekvési terv kidolgozását Szili Katalin miniszterelnöki megbízott jelentette be pénteken Tusnádfürdőn, az általa létrehozott erdélyi autonómia-kerekasztal tagjaival folytatott pódiumbeszélgetésen. A cselekvés összehangolásáról egy nappal korábban egyeztek meg a pártok és a szervezetek képviselői.

Szili Katalin ismertette, hogy a felek abban is megegyeztek, hogy

támogatják a nemzeti régiókról szóló európai polgári kezdeményezést, támogatják Kelemen Hunor RMDSZ-elnöknek a nemzeti kisebbségekről szóló és a román államfőnek átnyújtott megállapodástervezetét, és kiállnak Kulcsár-Terza József parlamenti képviselő kezdeményezése mellett, amely a román-magyar megbékélést szorgalmazó nyilatkozat megfogalmazását és elfogadását tűzi ki célul.

A pénteki pódiumbeszélgetésen Szili Katalin azt mondta:

"Az erdélyi magyarság nem érheti el a kívánt autonómiáját anélkül, hogy képviselői párbeszédet folytatnának a román politikai osztállyal."

Kéréssel fordult a román politikusokhoz, hogy üljenek tárgyalóasztalhoz, hiszen - meglátása szerint - a magyar ügy megnyugtató rendezése Románia prosperitásához vezet.

A kerekasztal résztvevői a beszélgetés végén nyilvánosan írták alá a nemzeti régiókról szóló polgári kezdeményezést.

És ezeket olvastad már?