HARCÉL

Szij­jártó: Weber nem tisz­teli a ma­gya­ro­kat, ezért nem tá­mo­gat­juk

Manf­red Weber, az Eu­ró­pai Nép­párt csúcs­je­löltje tisz­te­let­len­ség­gel vi­sel­te­tett a ma­gyar nép iránt - fo­gal­ma­zott a ma­gyar kül­gaz­da­sági és kül­ügy­mi­nisz­ter az Eu­ronews­nak adott in­ter­jú­ban, me­lyet a 888.hu idéz.
  • Szerző: ripost

Manfred Webernek tisztelnie kellett volna a magyar népet. De ő ehelyett abszolút tiszteletlenséggel viseltetett irántuk a kampánya során. Szeretnék mindenkit emlékeztetni arra, amiről most már nem akar beszélni, hogy

korábban azt mondta, nem lesz az Európai Bizottság elnöke, ha ehhez a magyarok szavazataira lesz szüksége

– mondta Szijjártó. A csatorna riportere ezt követően megpróbálta mentegetni Weber kijelentéseit, mire a tárcavezető így válaszolt:

A Fidesz szavazatai a magyaroktól jönnek, 52 százalékot értünk el hazánkban az európai parlamenti választáson. Mindez azt mutatja, hogy

Manfred Weber másodlagos állampolgárokként tekint a magyarokra, ami elfogadhatatlan, amit mi visszautasítunk.

A magyar emberek nem kevesebbek, mint bármely más tagország bármely más állampolgára. Ehhez az állásponthoz tartjuk magunkat, és ezért nem tudjuk támogatni őt.

Szijjártó Péter az interjúban elmondta: egyetlen csúcsjelöltet sem talál megfelelőnek a magyar kormány. Mint fogalmazott:

Úgy gondoljuk, hogy valaki másnak kell lennie az új elnöknek, aki nem volt a csúcsjelöltek között eddig. Azt is gondoljuk, hogy van néhány nyugat-európai ország, melynek vezetői szintén ezen a véleményen vannak, de nem mondják ki olyan nyíltan, mint mi. Ahelyett, hogy azt mondanák, ez a jelölt nem alkalmas, inkább azt mondják, hogy a csúcsjelölti rendszer nem igazán megfelelő – de ettől még a végeredmény ugyanaz.

Eközben a címlapon

A tárcavezető úgy fogalmazott:

a következő hónapokban „brutális viták” jönnek az Európai Unión belül.

Szijjártó szerint fontos lesz, hogy ebben az időszakban a józan ész talaján maradjanak a felek.