HARCÉL

Szij­jártó: Tisz­te­let­le­nek a nyu­ga­tiak Közép-Eu­ró­pá­val

Az EU sze­gé­nyebb és ke­vésbé ver­seny­ké­pes lenne, ha nem vette volna fel a közép-eu­ró­pai or­szá­go­kat - je­len­tette ki Szij­jártó Péter kül­gaz­da­sági és kül­ügy­mi­nisz­ter szer­dán Tri­eszt­ben, ahol a Közép-Eu­ró­pai Kez­de­mé­nye­zés (KEK) kül­ügy­mi­nisz­teri ta­lál­ko­zó­ján vett részt.
  • Szerző: ripost

Az MTI-hez a tárca által eljuttatott nyilatkozatban a miniszter kifejti, hogy elég megnézni az elmúlt negyedév gazdasági növekedési adatait. 

Az öt legnagyobb növekedési ütemből négy közép-európai ország nevéhez fűződik.

Teljesítményük nagy mértékben hozzáad az Európai Unióéhoz, amely gyengébb lenne, ha nem vette volna fel ezeket az országokat. Szijjártó Péter szerint a nyugat-balkáni országok felvétele is erősítené az EU-t.

"Magyarországnak az az érdeke, hogy a bővítési politika folytatódjon, hogy az Európai Unió végre tovább bővüljön a nyugat-balkáni térség irányába,

ezt diktálja a nemzetgazdasági és a nemzetbiztonsági érdekünk is".

A nyugat-balkáni feszültségeken úgy lehet a leginkább úrrá lenni és még biztonságosabbá tenni a térséget, ha felkínálják az európai integráció útját a nyugat-balkáni országoknak.

"Elnézve a Törökországban és az EU déli és délkeleti szomszédságában uralkodó állapotokat, több mint 30 millió ember él olyan sorban, hogy könnyen hozhat olyan döntést, hogy megindul Európa irányába".

"Ezért fontos, hogy déli, délkeleti irányból is védve legyünk, és ha a nyugat-balkáni térséget integrálni tudjuk, az nagyobb védettséget ad hazánk számára a migrációs folyamatok megállítása szempontjából is".

Eközben a címlapon

"Mi hamisnak, tiszteletlennek és elszomorítónak tartjuk azt a nyugat-európai érvelést, amely megkérdőjelezi a közép-európai országok hozzájárulását az Európai Unió teljesítményéhez"

- mondta Szijjártó Péter.