HARCÉL

Szij­jártó: Az ENSZ a ter­ro­ris­tá­kat bá­to­rítja

Brüs­szel mel­lett az ENSZ is ösz­tönzi a mig­rá­ciót, és az ENSZ most már a ter­ro­riz­must is bá­to­rítja, hi­szen fel­csa­pott ter­ro­ris­ták vé­dőügy­véd­jé­nek is, ami­vel na­gyon ve­szé­lyes po­li­ti­kát foly­tat - je­len­tette ki Szij­jártó Péter.
  • Szerző: MTI

A külgazdasági és külügyminiszter Pozsonyban ismertette álláspontját azon a sajtótájékoztatón, amelyet a visegrádi négyek (Magyarország, Szlovákia, Csehország és Lengyelország) és Törökország külügyminisztereinek találkozója után tartottak.

A magyar diplomácia vezetője azért beszélt az ENSZ terrorizmust bátorító politikájáról, mert az egyik emberi jogokkal foglalkozó biztos eljárás alá akarja vonni Magyarországot. Azért, amiért a bíróságok terrorista tevékenység miatt elítélték azt az Ahmed H.-t, aki 2015-ben támadást vezényelt a magyar határt védő magyar rendőrök ellen.

Szijjártó Péter rámutatott:

a világszervezetnek fel kellene lépnie a terrorizmus és a terroristák ellen, ehelyett az ellenkezőjét teszi, mivel - az ilyen lépésekkel - éppen a terroristákat bátorítja.

"Megdöbbentő, hogy az ENSZ a terroristák oldalára állt és terroristákat menteget, megdöbbentő, hogy az ENSZ-ben van egy olyan hivatal, amelynek az a feladata, hogy a terrorizmus miatt elítélt személyek emberi jogáért aggódjon".

Szerinte az ENSZ a világ két legveszélyesebb folyamatát, a migrációt és a terrorizmust bátorítja, ami azért is rendkívül veszélyes, mert a két jelenség egymást erősíti.

Szijjártó Péter a Srí Lanka-i merényletekre és az Iszlám Állam halottnak vélt vezetőjének videoüzenetére utalva rámutatott: a terror ismét nagyobb veszélyt jelent, ezért minden eddiginél fontosabb a terrorizmus és a migráció elleni harc, amelyben nem lehet számítani az ENSZ-re, hiszen az ENSZ terroristák emberi jogaiért aggódik. Ezért is

Eközben a címlapon

kulcsfontosságú ebben a harcban Törökország, amellyel eddig sikerült együttműködni a migrációs nyomás megfékezésében.

A migrációs nyomás várhatóan tovább erősödik majd, hiszen Európa szomszédságában legalább 35 millió migráns áll útra készen - tette hozzá a tárcavezető.      Szijjártó Péter Törökország európai uniós csatlakozásával kapcsolatban feltett újságírói kérdésre elmondta: nem szabadna álszentnek lenni, helytelen, hogy egyes nagy országok az EU-ban erről a kérdésről mást mondanak egymás közt, és mást a nyilvánosság előtt. Kijelentette: stratégiai partnerséget kell kiépíteni Törökországgal, és nem szabad ilyen tisztességtelen játékot folytatni vele.