ÚTISÚGÓ

Szi­ge­tek, ahova biz­to­san nem men­nél nya­ralni

Több macska vagy kígyó, mint ember, kö­te­lező gáz­ál­arc, ahol na­ponta nö­vekvő sze­mét­hegy, ma­xi­mum a kör­nye­zet­vé­dők pa­ra­di­csoma - a va­ló­ság ez­út­tal is fe­lül­múlja a kép­ze­le­tet. Soha nem ta­lál­nád ki, mennyire bi­zarr szi­ge­tek lé­tez­nek a vi­lá­gon!

Miyake-jima, Japán

A Tokiótól180 kilométerre délre fekvő Miyake-jima szigetet a Mount Oyama nevű, ma is aktív vulkán uralja, amely a közelmúltban is többször kitört. Legutoljára 2000-ben, és azóta folyamatosan kénes gázt ereget, ezért a sziget háromezer lakosa állandóan gázálarcot hord magánál. Ha a szirénák a kén szintjének drasztikus megnövekedését jelzik, fel is kell tenniük. 

EZEKET OLVASTAD MÁR?

U Thant Island (Belmont Island), USA

Ez az apró mesterséges sziget a New York-i East Riverben található, nem messze az ENSZ épületétől. A XX. század elején jött létre, amikor a metró alagútját építették a folyó alatt, és egy ponton felhalmozták a mederből kibányászott sziklákat.1977-ben az ENSZ alkalmazottainak egy csoportja kibérelte a szigetet a New York-i önkormányzattól, ők adták a szigetnek a mostani nevét (U Thant az ENSZ főtitkára volt 1961 és 1971 között), és növényeket is telepítettek rá. Most költöző madarak védett élőhelye. 

A babák szigete, Mexikó 

Xochimilco Mexikóvárosegyik negyede, amely csatornák és mesterséges szigetek rendszeréből áll. Közülük a leghíresebb Julian Santana Barrera tulajdona volt. Miután felfedezte egy lány holttestét az egyik közeli csatornában, gyűjteni kezdte a kidobott babákat és részeiket. Ezeket felakasztotta a fákra, azt remélve, hogy távol tartják az ördögi szellemeket. Barrera 2001-ben meghalt, de a hátborzongató babák maradtak. 

Ilha da Queimada, Brazília

Ilha da Queimada, más néven a Kígyók-szigete Brazília tengerpartja mellett fekszik, és az arany lándzsaviperák ezreinek, valamint több más kisebb kígyónak ad otthont. Ezeket a világ legmérgesebb csúszómászóiként tartják számon, és a helyi legenda szerint minden egyes négyzetméterre legalább öt jut belőlük. A sziget egyetlen emberi lakosa sok éven át a világítótorony őre volt, de mostanában a brazil haditengerészet minden civilt kitiltott innen. 

Gruinard Island, Nagy-Britannia 

Ez a Skóciátólészakra elterülő kis szigetet a brit kormány használta biológiai fegyverek tesztelésére a II. világháború alatt. A lakatlan földdarabon a súlyosan fertőző anthrax baktériummal kísérleteztek, amely birkák százait pusztította el, és végül a szigetet le kellett zárni. Az 1980-as években fertőtlenítették több száz tonna formaldehiddel, ami megint csak elég kockázatos anyag. 

Skorpios, Görögország

A Lefkada tengerpart melletti privát sziget a görög hajómágnás, Aristotele Onasis leszármazottainak tulajdona. Ez volt a mágnás és Jacqueline Kennedy esküvőjének a helyszíne is. Jóllehet a szigetet ritkán, sőt szinte soha nem látogatja a család, komplett személyzet várja a megjelenésüket. Valójában csak a biztonsági őröknek van dolguk, akiknek távol kell tartaniuk a birtoktól a kíváncsiskodó hívatlan vendégeket. 

Eközben a címlapon

Sable Island, Kanada   

Az Atlanti-óceán temetőjeként ismert Sable sziget egy 40 kilométer hosszú homokpad Halifaxtól 300 kilométerre délkeletre. Több, mint 350 hajótörésért felel – az első incidenst 1583-ban jegyezték fel, a legutóbbi pedig 1999-ben történt. A rengeteg baleset egyik oka az lehet, hogy a sziget folyamatosan változtatja az alakját. A homok akár 100 méterrel is arrébb tud vándorolni egy év alatt. A sziget egyébként 400 szabadon élő póni és több szürke fóka kolónia otthona is. 

Thilafushi, Maldív-szigetek 

Ezt a mesterséges szigetet 1992-ben hozták létre azzal a céllal, hogy megoldják a Maldív-szigetek fővárosa, Male szemétproblémáit. Naponta körülbelül 350 tonna hulladékot szállítanak ide– másképpen évi 31 ezer kamion rakományát -, ami azzal jár, hogy magassága naponta 1 méterrel nő. 

Hashima Island, Japán  

A Hashima sziget, amely 15 kilométerre van Nagaszakitól, 1887 és 1974 között szénbányaként működött. Lakosainak száma 1959-ben elérte a 5259-et, ami négyzetkilométerenként 88 embert jelentett. Miután a hatvanas években a kőolaj egész Japánban átvette a szén helyét, Hashima elnéptelenedett, ma pedig szellemszigetként ismerik. 2009-ben egy kis részét megnyitották a turisták előtt, és a csónaktúrák során gyakran megállnak itt a csoportok. 

A világ, Dubaj

Ezt a mesterséges szigetvilágot a Dubaj partjai mellett kikotort homokból építették, és a világatlaszt formázza. A 2008-as pénzügyi válság miatt a projekt nem úgy haladt, mint ahogyan elképzelték, így most csak egyetlen szigeten áll egy bemutatásra szánt épület. Egyes tudósítások szerint a sziget elkezdett visszasüllyedni a tengerbe. 

Tashirojima, Japán  

Becenevét (Macska-sziget) annak köszönheti, hogy rengeteg macskaféle él rajta. Számuk meghaladja az emberekét, főleg annak köszönhetően, hogy a helyiek szerint a macskák etetése gazdagságot és boldogságot hoz. A sziget közepén egy kis macska-szentély és 51 macskaszobor van.Kutyák számára tilos a partraszállás! 

Kamfers Dam, Dél-Afrikai Köztársaság  

A rezervátum a flamingókszentélyeként épült 2006-ban Kamfers Damban, Kimberley közelében. Most 50 ezer madár él rajta. S-alakja miatt a levegőből különösen impozáns látványt nyújt. 

Oak Island, Kanada

Az alig több, mint fél négyzetkilométer területű, Nova Scotia közelében fekvő szigeten valószínűleg kincs van, egyes elméletek szerint Maria Antoinette ékszereit ásták el itt. Rengeteg expedíció indult már a kincs felfedezésére, amelyek során többek között rejtélyes írásjeleket tartalmazó kőtáblákat találtak. A kincsvadászat eddig hat emberéletet követelt, de értékes dolog egyelőre nem került elő. 

Viðey Island, Izland   

Ezen a Reykjavik közelében fekvő kis szigeten található az Imagine Peace Tower, amelyet Yoko Ono alkotott John Lennon emlékére. Az emlékmű fehér kőből készült, és 24 nyelven vannak belevésve az Imagine Peace (Képzeld el a békét!) szavak. Október 9. (John Lennon születésnapja) és december 8. (Lennon halálának a napja) között minden évben fényoszlopot vetítenek az égre. 

No Man's Land Fort, Nagy-Britannia

A No Man's Land Fort 2008-ban került az újságok címlapjára, amikor tulajdonosa, Harmesh Pooni elbarikádozta magát benne. Az épület egyike annak a négy erődnek, amelyet a XIX. században építettek Solent-ben a francia invázió megállítására. 2012-ben eladták, és szó van róla, hogy szállodává alakítják. 

Spiral Island II, Mexikó

Ezt a Cancun közelében lévő környezetbarát szigetet 2007-ben és 2008-ban építették meg. Egy olyan háló tartja, amely 100 ezer üres, eldobott műanyag flakonból áll. Van rajta három strand, egy ház, két tavacska, egy napelemmel működő vízesés és folyó, és egy olyan mosógép, amelyet a hullámok hajtanak. Túrák keretében megtekinthető. Az elődjét, a Spiral Island I-et az Emily nevű hurrikán pusztította el 2005-ben. 

Bishop Rock, Nagy-Britannia

A Guiness Rekordok könyve szerint Bishop Rock – a Scilly szigetek legnyugatabbi pontja – a világ legkisebb szigete. Mindössze egy 49 méter magas világítótorony található rajta.