NÍNÓ

Szer­ve­zett au­tó­tol­va­jok ga­ráz­dál­kod­nak az ut­cá­kon!

Szak­ér­tők sze­rint az au­tó­tol­va­jok nem di­let­táns, al­kalmi bűn­el­kö­ve­tők, hanem ko­moly tech­ni­kai szak­ér­te­lem­mel és meg­fe­lelő fel­ké­szült­ség­gel ren­del­kez­nek, és szer­ve­zet­ten dol­goz­nak.

A tavalyi évben összesen 2414 autólopást regisztráltak, ez a szám jóval kevesebb az azt megelőző évihez képest, ám ez a tulajdonosok veszteségét nem enyhíti. A módszereknél folyamatos körforgás figyelhető meg: a járművekkel kapcsolatos biztonságtechnika és a bűnelkövetők felkészültsége egymást erősítve fejlődik.

Csökkent az autólopások száma Magyarországon (Forrás: autovadasz.eu)
Csökkent az autólopások száma Magyarországon (Forrás: autovadasz.eu)
EZEKET OLVASTAD MÁR?

Az esetek többségében ugyanis a tolvajok nem dilettáns, alkalmi bűnelkövetők, hanem komoly technikai szakértelemmel és megfelelő felkészültséggel rendelkeznek. A szakértők szerint gyakori, hogy az ilyen cselekményeket

szervezetten követik el, és már előre megvan a kinézett autó helye.

A piac átalakulása miatt pedig nagy rá az esély, hogy az autót nem is egyben, hanem alkatrészként értékesítik tovább.

Illusztráció
Illusztráció

Hogyan lehet védekezni?

A biztonságtechnikai eszközök palettája rendkívül széles, a pár ezer forintos kormányzártól egészen a műholdas követő rendszerekigválaszthat pénztárcájának és igényeinek megfelelően a tulajdonos. De ezek mellett egy kis figyelemmel is csökkenthető a lopás lehetősége. Értelemszerűen az elkövetők nagyobb eséllyel azt a járművet viszik el, amelynek eltulajdonítása egyszerűbb, kisebb a lebukás veszélye.

Ezért nem mindegy, hogy hol parkolunk az autóval!

Az utcáról nyilván egyszerűbb ellopni, mint egy riasztóval, kamerával védett zárt garázsból, de egy zárt udvar is megnehezíti a tolvajok dolgát. Természetesen az sem mindegy, hogy az utcán hol áll a kocsi. Lényeges szempont, hogy mennyire forgalmas, megvilágított a parkoló, esetleg van-e biztonsági szolgálat.

Márkára és típusra vadásznak

Az Autóvadász nevű oldal szerint tavaly a Suzuki Swift, a Ford Focus és a Toyota Corolla volt a tolvajok által leginkább kedvelt típus, de Volkswagen márkából is sokat loptak el. A statisztikai adatokból kiderül, hogy a

Eközben a címlapon
metálszürke illetve az ezüstmetál színű gépjárművek a legkedveltebbek a tolvajok körében,

hiszen a kis- és középkategóriás autók tulajdonosai itthon előszeretettel választják ezeket a színeket.