TESTFACTOR

Szeretsz futni? Akkor neked is tudnod kell, mi az a plogging

Új fit­ne­sz­őrü­let hódít. Per­sze, hogy megint a své­dek kezd­ték! Lehet egy­szerre edzeni és vé­deni a kör­nye­ze­tet? Igen, lehet! Mu­tat­juk, ho­gyan.

Az új dili Svédországból indult el, de már világszerte sok követője akad. Klubok alakulnak mindenfelé, ahol célul tűzték ki a sport és a környezetvédelem kombinálását.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Imádsz futni, méghozzá kint, a szabadban? Az ideális környezet az erdő, park, egy csomó oxigént kilehelő növény. Ám milyen szörnyű, amikor futás közben, a természetet csodálva úton-útfélen eléd tárul az elszórt szemét látványa! Legszívesebben eltüntetnéd?

Az új trend összeköti a futás szenvedélyét és a természet, a környezetünk tiszteletét.

Mi az a plogging?

Futás közben, ha meglátsz egy csúfságot a földön, megállsz egy pillanatra, lehajolsz vagy leguggolsz, felszeded, és belegyömöszölöd egy zsákba.

Kis szemét is szemét

Ha nincs kedved nagy zacskókba gyűjtögetni, a csikk és egyéb apró szemét eltüntetése is jó alkalom a guggolásra.

Mi kell hozzá?

  • kesztyű – hogy a kezedet védd a szennyeződéstől, fertőzéstől, sérüléstől
  • nagy nejlonzsák – amibe az összegyűjtött szemetet szeded
Eközben a címlapon

Miért hasznos?

1. Fitnesz, zsírégetéssel kombinálva: A gyakori ritmusváltás, a hajlongással, guggolással megszakítás sokkal megerőltetőbbé teszi a futást. Ha „beleülsz” egy kellemes, állandó tempóba, az nem tornáztatja meg eléggé a szívedet, a tagjaidat. Még csak el sem fáradsz. A plogginggal kombinálod a futást a tornával, extra kalóriát égetsz el, és erősíted a tagjaidat.

2. Jó fej leszel a természettel. Kifejezheted a tiszteletedet iránta azzal, hogy megszabadítod a mérgező csikkektől, el nem bomló (vagy akár lassan, de elbomló) szeméttől.

3. Példát mutatsz a többi embernek. Lehet, hogy téged követve mások is felszedik majd (akár futás közben) az igénytelen emberek által elhajított szemetet. Még az is megtörténhet, hogy ez utóbbiak, elszégyellve magukat – meggondolják, hogy legközelebb eldobálják-e.

4. Csinálj szelfit az összegyűjtött zsákmánnyal, és tedd föl a Facebookra. Csodálni fognak az ismerőseid.

Variációk

Nem csak futás-kocogás közben, de biciklizés, evezés, kutyasétáltatás közben is szedhetsz szemetet.