FITTFAZÉK

Sze­re­ted az olasz ka­já­kat? Akkor ezt a fi­nom­sá­got kell most meg­főz­nöd

Az olasz éte­lekre va­lódi pa­ra­di­csom­szószt te­gyél. Meg­mu­tat­juk, hogy ké­szül az igazi, hi­te­les szúgó, a ma­rin­ara szósz. Gyors elő­ké­szí­tés után 1 óra alatt sű­rű­sö­dik be a rusz­ti­kus, ízes, kré­mes, vegán pa­ra­di­csom­szósz.

Az olasz ételek szerelmeseinek tudnia kell, hogy készül a valódi paradicsomszósz, amit ők szúgó-nak vagy marinara szósznak hívnak. Az olaszok esküsznek rá, hogy ez nem készülhet másból, mint organikus, ökörszív (San Marzano) paradicsomból.

Fotó: 123RF
EZEKET OLVASTAD MÁR?

A szósz állagának könnyűnek, darabosnak, de mégis krémesnek kell lennie. Sűrű, így akár a pizzatetejét is megkenheted vele. Az autentikus marinara szószban nincs tejszín, szardella vagy bor. Vegán és vegetáriánus.

Előkészítés: 5 perc, főzési idő 1 óra.

Hozzávalók 6 személyre:

Fotó: 123RF
  • 1,6kg konzerv paradicsom, a legjobb az Organikus San Marzano paradicsom konzerv (ha frisset használsz, forró vízbe mártva húzd le a héját)
  • ½ vöröshagyma, kockára vágva
  • 8 gerezd fokhagyma darálva vagy zúzva
  • 1 babérlevél
  • 4 bazsalikom (szár a levelekkel)
  • 1/3 csésze friss bazsalikom levél elvagdosva v. tépkedve
  • 4 ek extra szűz olívaolaj
  • 1 csipet só

Elkészítés:

Fotó: 123RF

1. Közepes lángon hevíts fel egy vastag aljú, nagy fazekat. Öntsd bele az olívaolajat, vöröshagymát és egy csipet sót. Párold üvegesre 10 percig. Ne hagyd leégni!

2. Kavard bele a fokhagymát, és fél percig hagyd összeérni.

3. A kezeddel egyenként összenyomva, add hozzá a paradicsomokat. Talán meglep ez a mód, de épphogy a rusztikus darabos állag a cél.

Eközben a címlapon
Fotó: 123RF

4. A babérlevelet és a bazsalikomszárakat is hozzátéve keverd el, és lassú tűzön párold. Félig takard le egy fedővel, és addig főzd, míg besűrűsödik. Ez kb. 1 óráig tart. Néha kavard át, hogy a paradicsomból kioldódó cukor miatt ne égjen le.

5. Kóstold meg, és sózd utána tengeri sóval, ha még nem elég ízes. Vedd ki belőle a babérlevelet és a bazsalikomszárat.

Fotó: 123RF

6. Tálaláskor hintsd meg egy pici olívaolajjal, és szórd a tetejére a friss bazsalikom leveleket. Befőttesüvegbe adagolva egy hétig is eláll a hűtőben.