NÍNÓ

Szen­zá­ciós siker a ma­gyar egész­ség­ügy­ben: Van már tü­dő­át­ül­te­tés Ma­gyar­or­szá­gon!

Ko­ráb­ban el­kép­zel­he­tet­len volt, mára már 18 be­te­gen haj­tot­tak végre si­ke­res tü­dő­transz­plan­tá­ciót.
  • Szerző: Ripost

Az elmúlt egy év alatt máris 18 tüdőátültetést végeztek el az Országos Onkológiai Intézetben!

A hazai tüdőátültetés-program a Semmelweis Egyetem és az Országos Onkológiai Intézet összefogása után indulhatott el. Éppen egy éve, az első beteg egy 53 éves férfi volt. Korábban tüdőátültetést hozzánk legközelebb kizárólag Bécsben tudtak elvégezni.

EZT OLVASTAD MÁR?
A kormány első lépésként 900 millió forint támogatást biztosított minderre.

További fejlesztésekről is döntés született az egyéves évfordulón, melyen Rogán Antal, a miniszterelnöki kabinetiroda vezetője is megjelent. Elmondta, a kormány azt szeretné, hogy a sikerből ne csak magyar, de a Kárpát-medencében élő betegek is részesülhessenek. Pénzt biztosítanak ahhoz, hogy Budapest regionális központtá váljon, hiszen a feltételek adottak.

A tüdő szállításához szükséges légi és szárazföldi kapacitást is biztosítják. Ez körülbelül 300-400 millió forintot jelent.

Világszínvonalon teljesít a magyar orvosi csapat

Ma már egy nap alatt két átültetést is el tudtunk végezni – mondta el a -nak dr. Rényi-Vámos Ferenc osztályvezető főorvos.

"Nagy csapatot kellett összeszervezni, de tudták, micsoda lehetőség egy új eljárás hazai meghonosítása. A rezidenseknek is világszínvonalú képzést tudunk adni. Az elmúlt egy évben eljutottunk oda, hogy a világ számon tart bennünket, és egyértelműen a szakmailag élenjáró országok közé kerültünk."

 A fejlesztéseknek köszönhetően ma már olyan körülmények vannak Budapesten, mint Bécsben – tette hozzá az Országos Onkológiai Intézet Aneszteziológiai és Központi Intenzív Terápiás Osztályának vezetője, dr. Elek Jenő.

A második születésnap

Dr Elek Jenő (balról), Dr Rényi-Vámos Ferenc, Kéki Zoltán, és Rogán Antal a transzplantációs klinikán.
Dr Elek Jenő (balról), Dr Rényi-Vámos Ferenc, Kéki Zoltán, és Rogán Antal a transzplantációs klinikán.
Fotó: Korponai Tamás

Újjászülettem. A műtét előtt oxigénpalackhoz voltam kötve, azóta viszont két születésnapom van – mondta a -nak Kéki Zoltán.  Ő egyike azoknak, akik áteshettek az életmentő műtéten. Az 5. beteg volt az országban, májusban műtötték. Ma már biciklizik, holott egy éve még vezetékek tartották életben.

Eközben a címlapon