KÜLFÖLD

Fur­csa ötlet: fel­ál­dozná a szem­ta­nú­kat a rend­őr­ség?

Meg­osztó ja­vas­lat­tal állt elő a brit rend­őr­ség: azt kérik a bűn­cse­lek­mé­nyek be­je­len­tő­i­től, hogy élő­ben köz­ve­tít­sék okos­te­le­fon­ju­kon a rend­őr­ségi disz­pé­cser­nek, hogy mi zaj­lik éppen a hely­szí­nen.
  • Szerző: KF

Jelenleg ha valaki valamilyen bűntényt észlel, felhívja a 999-es segélyhívót, és pontosan leírja, hogy hol és mi történik, de mindezt a saját biztonságát óvva teszi. A walesi rendőrség viszont most a „999eye” program elindításával azt szeretné elérni, ha alive stream szolgáltatás segítségével a szemtanú folyamatosan kamerázná, hogy mi zajlik – így viszont könnyen tűzvonalba kerülhet.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

A javaslat már csak azért is problémás, mert a terrorfenyegetettség korában a brit kormány másokhoz hasonlóan azt tanácsolja az embereknek, hogy veszély esetén meneküljenek el a helyszínről, keressenek búvóhelyet, és csak ezt követően értesítsék a hatóságokat. Így viszont a rendőrök azt követelnék meg a civilektől, hogy adott esetben maradjanak egy terrorista közelében, és videózzák, ahogy az halálra késeli a környezetét – akár a bejelentőt is.

Ez a javaslat teljesen összezavarja az embereket, már nem tudják követni, mit is kellene tenniük. Nem szabad elfelejtenünk, hogy a járókelők nem képzett rendőrtisztek, és egy támadás első pillanataiban nagyon nehéz felmérni, hogy mekkora is a valós veszély

– mondta a Scotland Yard egykori nyomozója, David Videcette, aki szerint az elképzelés alapvetően nem rossz, de csak kisebb bűntények esetén lehetne biztonságosan alkalmazni.

A brit statisztikák alapján 2011 óta legalább 50 százalékkal nőtt a 999-et hívók száma, de bizonyos területeken 15 percenként érkezik bejelentés.

A walesi rendőrség egyik felügyelője, Ian Roberts szerint a 999eye perdöntő bizonyítékokat juttatna a rendőrség kezére, megkönnyítve a nyomozást, és ezzel felszabadítaná némi tetemes munkamennyiség alól az amúgy is túlterhelt rendőröket.

A Parson Green metróállomásnál történt robbantásos merénylet után azonban Lucy D’Orsi, a Metropolitan Police helyettes asszisztense azt tanácsolta a civileknek, hogy semmiképp ne videózzák a bűnözőket merénylet közben, mert azzal az életüket kockáztatják.

Eközben a címlapon
Kétségbeejtő, mikor azt látjuk, hogy az emberek a mobiljukkal rögzítik a bűncselekményeket, mikor el kéne menekülniük a veszély elől.