INSIDER

Szemétkednek a bankok a babaváró hitelesekkel

A Ripost tesztelte a rendszert, 6 bankba mentünk el ügyfélként megnézni, hogyan mûködik a babaváró hitel a gyakorlatban. Eddig 2400 pár babaváró hitelkérelme érkezett be az államkincstárhoz, de jóval többen érdeklődnek és kezdték meg az ügyintézést.
  • Szerző: Ripost

A fiatal párok 88 százaléka a maximális 10 millió forintot szeretné felvenni, és főleg ingatlanvásárlásra, házfelújításra, autóvásárlásra költené. De kiderült: a bankban kellemetlen meglepetés érheti őket, egyes pénzintézetek újabb és újabb feltételeket támasztanak, és inkább a drágább hitelek felé terelnék az érdeklődőt.

A %% munkatársa érdeklődőként felkeresett hat bankot. Mindenütt lehet babaváró sorszámot húzni és öt percen belül sorra kerültünk. Az OTP-nél és a K&H-nál azt mondtuk, a férj 240 ezer nettót keres, a feleség utolsó éves egyetemista, adósságuk nincs. Mindkét helyen csak 8 millió forintot adtak volna, dacára annak, hogy a 240 ezer forintba bőven belefér az 50 ezres törlesztő, ráadásul feltételezhető, hogy egy év múlva a feleség vagy dolgozni megy, vagy babát szül – mindkét esetben javul a hitelkondíció.

Az Ersténél, a CIB-nél, az MKB-nál és a Raiffeisennél is azzal jelentkeztünk, hogy 240 ezer forint a pár összjövedelme, de különböző kondíciókra is rákérdeztünk. Egyedül a Raiffeisennél éreztük azt, hogy örülnének, ha őket választanánk, jóváírási akcióval is kecsegtettek: ha az első 5 évben teljesítjük a feltételeket, a bank jóváírja a kezességvállalási díj bizonyos százalékát.

A többi helyen az volt az érzésünk, hogy szívesen vennék, ha más hitelterméket is igénybe vennénk a babaváró mellett. Aprólékosan kikérdeztek, milyen meglévő hiteleink, törlesztőink lehetnek, beleértve a folyószámlahitel és hitelkártya keretet is. Az egyik helyen azt mondtuk, van részletre vett bútorunk, de három hónap múlva lejár a törlesztés, mégis beleszámították a jövedelemarányos törlesztési mutatóba. Az Ersténél azt mondták, náluk kell számlát nyitnunk, hiába van már kettőnknek két számlavezető bankunk, és mindkettőnknek 23 éven felülinek kell lennünk. Rákérdeztek arra is, mennyi idős a férj, mert a futamidő végéig nem töltheti be a 70. életévét. Mivel ők maximum 180 ezer forintos jövedelmet várnak el a 10 milliós babaváróhoz, azt mondták, a 240 ezres jövedelemmel szinte biztosra mehetünk. Az MKB Bank ügyintézője azt javasolta, hogy a leghosszabb futamidőt válasszuk, mert akkor nagyobb eséllyel megkapjuk a 10 milliót kisebb jövedelemre is.

Ha te is kíváncsi vagy arra, hogyan terelgetnek drágább hitel felé és milyen feltételekkel szűrnek meg minket a bankok, ha kíváncsi vagy azok tapasztalataira, akik már jártak a bankban, akkor keresd pénteken a %% napilapot az újságárusoknál!

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?